Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Pelta o anketě Fotbalista roku: Sejdeme se v nejsilnější možné sestavě, kterou český fotbal má

Praha - V pondělí večer odvysílá Česká televize předávání cen v anketě Fotbalista roku. Hostem Sportovních zpráv byl předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta, který přiblížil, jak volba nejlepšího českého fotbalisty probíhá a co diváky slavnostního vyhlašování čeká. Přímý přenos slavnostního ceremoniálu sledujte ve 21:30 na ČT 1.

Miroslav Pelta byl hostem Sportovních zpráv
zdroj: ČT Sport

Podle Miroslava Pelty došlo v rámci organizace slavnostního ceremoniálu k několika změnám. Změnili se například prostory, ve kterých se slavnostní večer odehraje. Poprvé budou nejlepší čeští fotbalisté oceněni v sále Obecního domu. Moderování akce se ujme Marek Eben a slavnostního předávání cen se zúčastní také prezident republiky Miloš Zeman.

Na předávání cen v rámci ankety Fotbalista roku dorazí všichni nominovaní hráči včetně těch, co působí v zahraničí. "Já jsem rád, že všichni nominování přijali pozvání a že se večera zúčastní i ti, kteří v nominaci nejsou. Takže máme pro diváka překvapení, sejdeme se v nejsilnější možné sestavě, kterou český fotbal má," řekl Pelta.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ: Miroslav Pelta o anketě Fotbalista roku

Mezi nominovanými je pět hráčů z české ligy a pět fotbalistů působících v zahraničí. Podle Pelty se začíná pomalu měnit doba, kdy se v zahraničí uplatňovalo málo českých fotbalistů. "Musíme vnímat, že momentálně v německé bundeslize patří Darida k lídrům Herthy Berlín. Dále Kadeřábek se stal základním kamenem obrany Hoffenheimu. V zahraničí hrají také Gebre Selassie v Brémách nebo Plašil v Bordeaux. Myslím, že to teď není špatné, " ohodnotil působení českých hráčů v zahraničí Pelta.

"Nahoru jdou ale také české kluby a jejich hráči mají kvalitu. Účinkování Sparty v Evropské lize ukazuje, že se brzy dočkáme toho, že budeme mít přímého účastníka v Lize mistrů. A to je pro českého účastníka ta nejlepší vizitka," doplnil předseda FAČR.

Horkým favoritem na ocenění pro nejlepšího trenéra roku je reprezentační trenér Pavel Vrba. "Pavel Vrba je náš fenomén, všude tam, kde působil, dosáhl maxima. To, že jsme se pro něj tenkrát rozhodli, pro nás bylo zásadní. Protože postoupit z prvního místa z tak těžké skupiny je úspěch, který budeme ještě zpětně doceňovat. Není to ale jen o panu Vrbovi, i ostatní trenéři dokázali některé kluby hodně pozvednout, ukázali cestu a odvedli kus práce," vysvětlil Pelta.

Další ocenění, které mohou fotbalové kluby získat, je cena Lukáše Přibyla udělovaná od loňského roku. Jedná se o ocenění, které Fotbalová asociace České republiky uděluje klubu, jenž za uplynulý kalendářní rok nejlépe pracoval se svými fanoušky. "Jsem rád, že se na stadionech zvyšují návštěvy a že se zlepšuje chování fanoušků. Kluby, které mají vysokou návštěvnost, umí s návštěvníky komunikovat," uvedl Pelta. 

Kromě představení ankety Fotbalista roku přiblížil Pelta možnosti pro české fanoušky v době fotbalového mistrovství Evropy. "Samozřejmě se projevujeme jako velcí fandové v době, kdy je úspěch. To znamená, že tentokrát je zájem o vstupenky několikanásobně vyšší než možnosti, jaké máme, " vysvětlitl Pelta s úsměvem. Pro fanoušky, kteří neodcestují na Euro do Francie, bude vytvořena fanzóna na břehu Vltavy, kde se budou fotbalová utkání vysílat na velkoplošných obrazovkách.

"Rozhodli jsme se ve Žlutých lázních vytvořit fanzónu. Chtěli bychom, aby tam divák po celou dobu konání mistrovství Evropy měl možnost sledovat zápasy na velkoplošných obrazovkách. Aby vzniklo takové místo, kde budeme mít všichni možnost se dívat. A také, aby se ti, co nebudou mít možnost odjet do Francie, cítili jako v domácím prostředí. Myslím si, že to bude pro diváka pozitviní," uvedl na závěr Pelta.

Nominovaní fotbalisté v anketě Fotbalista roku:

Petr Čech

David Lafata

Tomáš Sivok

Milan Škoda

Vladimír Darida

Jiří Skalák

Josef Šural

Bořek Dočkal

Jaroslav Plašil

Pavel Kadeřábek

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články