Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Pelta hodlá po řádění fanoušků jednat: Nechceme čekat na smrtelnou tragédii

Praha – Lístky na jméno a pouze po předložení dokladů totožnosti. Předseda FAČR Miroslav Pelta hodlá po sobotním řádění fanoušků, které narušilo průběh zápasu mezi Ostravou a Spartou, provést velké změny. Zároveň oznámil, že chce v co nejbližší době jednat s kluby i ministerstvem vnitra o možném řešení, jak nežádoucím osobám zabránit ve vstupu na stadiony. "Už opravdu není na co čekat," uvedl.

"Podobné situace, které se udály během sobotního utkání, ukazují na nutnost upravení legislativního prostředí i podmínek týkajících se vstupu jednotlivých osob na stadion," dodal.

S podobným prohlášením přišlo vedení svazu po násilnostech na fotbale v minulosti již několikrát, výrazné změny ale nenastaly. "Optimální variantou, jak situaci řešit, by bylo zavedení nizozemského modelu, který využívá například adresného ticketingu a distribuce vstupenek proti předložení dokladů totožnosti," uvedl Pelta. Lístky by se tak nemohly dostat do rukou fanouškům na seznamu nežádoucích osob.

Od roku 2010 mohou fanoušky za spáchání trestného činu na stadionech trestat soudy zákazem vstupu až na deset let. Podle vedení Ostravy, které se za incident omluvilo a od násilníků se distancovalo, je to však málo. "Bohužel jsme si vědomi toho, že současné legislativní normy neumožňují, stejně jako v podobných případech v minulosti, použít odpovídající a adekvátní tresty," uvedl Baník v prohlášení. "Jsme přesvědčeni, že ve spolupráci s policií jsme pro zajištění bezpečnosti udělali v rámci legálních možností maximum. O změnách v legislativě se musí přestat mluvit, musí se začít realizovat," dodali ostravští funkcionáři.

Podle Ligové fotbalové asociace je možnou zbraní proti agresivním jedincům právo klubů, aby na stadion vpouštěly jen ty fanoušky, kteří mají registrační průkaz. Tento model funguje například v Německu či v Polsku.

"Znovu vyvstává otázka, zda se zásadně nezabývat registrací fanoušků i přesto, že by tento krok mohl obtěžovat slušné diváky. Hodlám na nejbližším zasedání výkonného výboru FAČR tento návrh důrazně prosazovat a realizovat konkrétní kroky, které do budoucna přinesou řešení," řekl místopředseda FAČR za ligu a předseda LFA Dušan Svoboda.

Chuligáni narušili zápas Baníku se Spartou během poločasové přestávky a kvůli řádění na tribunách začal druhý poločas s dvacetiminutovým zpožděním. Policie v Ostravě zadržela 31 lidí a jejich počet, stejně jako množství obviněných, se může ještě zvýšit. Utkání bude mít dohru i u disciplinární komise.

"Je to další varování a nechceme dopustit, aby došlo k opravdovému neštěstí. Čekat dál na smrtelnou tragédii na stadionech by bylo krajně nezodpovědné," uvedl Pelta. "Naším zájmem je, aby se fanoušci na stadionech cítili dobře, bezpečně a nebáli se jít na fotbal i s celou rodinou," prohlásil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články