Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pelta chystá revoluční návrh, disciplinárka by se měla vzdát vyšetřování

Praha – Vskutku revoluční návrh si s velkou pravděpodobností pro dnešní jednání Výkonného výboru Fotbalové asociace ČR připravil jeho předseda Miroslav Pelta. Ten by podle zákulisních informací rád ponechal vyšetřování korupčních kauz výhradně na policii. Vlastního vyšetřování by se tak měla vzdát disciplinární komise, která by tak vynášela tresty až na základě závěrů policie.

Pelta zřejmě reaguje na aktuální situaci, kdy disciplinární komise nemá dostatek důkazů jakkoliv rozhodnout v probíhající korupční kauze a nedisponuje ani nástroji a pravomocemi –na rozdíl od Policie ČR  jak na ně dosáhnout. Předseda disciplinárky Jiří Golda si sice hodně sliboval od údajných klíčových důkazů, které mu měl předložit šéf Sparty Daniel Křetínský, ten se ale nyní k ničemu nemá a disciplinární komise mu tak hrozí sankcemi.

V minulosti se navíc stalo, že soudy a disciplinární komise došly k opačnému závěru. V kauze údajně uplaceného zápasu mezi Olomoucí a Bohemians zprostil okresní soud obžaloby všechny aktéry kauzy, jelikož jejich provinění prý nešlo prokázat. Disciplinární komise však nad kluby i obviněnými hráči vznesla tresty. Tomu by se Pelta zřejmě chtěl do budoucna vyvarovat. Spekuluje se ovšem, že za Peltovou iniciativou by mohla stát i snaha uklidit současnou kauzu pod koberec a uchránit Křetínského, potažmo Spartu od případného trestu.

"Je fakt, že podobné kauzy jako ta, která se táhne od září, nás tíží. Ve středu však bude předložený určitý návrh, který by v budoucnu mohl být aplikován. Jde o stanovení jasných pravidel a jednotného postupu při řešení kauz, které se opět mohou objevit. Chceme dát veřejně návod, jak v podobných případech postupovat," řekl diplomaticky tiskový mluvčí FAČR Jaroslav Kolář.

"Nejde o žádnou amnestii"

Kolář důrazně popírá, že pravým účelem návrhu je pardon pro Křetínského. "Rozhodně ale nepůjde o žádnou amnestii či promíjení trestů, o čem se v poslední době spekuluje. Nic se nikomu nešije na míru," odmítl Kolář spekulace. Křetínský šel na policii vypovídat hned v září, kdy prý svými informacemi Peltu šokoval. Protikorupční útvar však zatím také případ neuzavřel, stejně jako disciplinárka.

Peltův návrh však ještě podléhá schválení členů výkonného výbory (VV). "Rád si na to počkám. Zatím mám velmi kusé informace a jen bych střílel od boku, kdybych se k tak závažné věci vyjadřoval dřív než po středečním jednání výkonného výboru," řekl Karel Poborský, člen VV za kluby z první a druhé ligy.

Konkrétněji se vyjádřil další z členů VV František Hrdlička. "Jsem pro to, aby korupci šetřila policie, která má mnohem lepší prostředky a možnosti. A na základě jejího vyšetřování a zjištění rozhodla disciplinárka. Ale pokud má disciplinárka pádné důkazy, tak proč jí případ brát?" uvedl ředitel teplického klubu pro iDNES.cz.

Kdyby výkonný výbor schválil Peltův návrh, zůstává otázkou, zda by disciplinární komise 7. února už mohla rozdávat tresty, které aktuálně hrozí Křetínskému a Spartě. Při prosazení návrhu by výkonný výbor mohl disciplinárku vyzvat, aby sankce nerozdávala do doby, než aféru došetří policie. "Jakým způsobem se výsledek středečního zasedání výkonného výboru promítne do zasedání disciplinární komise konaného 7. února, je zatím otázkou," řekl Kolář.

Etický kodex je na cestě

Jisté je naopak to, že VV bude ve středu také probírat zavedení etického kodexu rozhodčích, který bude podrobněji představen ve středu odpoledne na tiskové konferenci. Té by se měl jako host zúčastnit špičkový anglický rozhodčí Howard Webb.

Oba orgány, jak disciplinárka, tak policie, řeší především svědectví bývalého ligového sudího Tomáše Adámka. Ten na podzim uvedl, že mu někdejší manažer druholigových klubů Čáslavi a Táborska Martin Svoboda před jarním zápasem Jablonec - Plzeň dal 200 tisíc korun za ovlivnění utkání ve prospěch Západočechů. Zástupci Viktorie jakoukoli spojitost s možnou korupcí popírají, Adámkovo tvrzení popírá i Svoboda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články