Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Pavel Vrba odstartoval reprezentační misi remízou

Praha – Pavel Vrba nenačal reprezentační kariéru zrovna nejlépe. V premiéře na lavičce národního týmu dovedl své svěřence k remíze 2:2 v přátelském duelu s Norskem. Češi sice dlouho vedli, v závěru však přišli o vítězství a utkání na duši českých fanoušků zanechalo - vzhledem k ne zcela přesvědčivému výkonu - poněkud rozpačitý dojem. V závěru duelu byl dokonce slyšet z tribun pražského Edenu pískot. 

Pavel Vrba na lavičce národního týmu
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Pavel Vrba si odbyl dlouho očekávanou premiéru na lavičce národního týmu. Důvěru v základní sestavě nedostal dříve jeden z klíčových hráčů Michal Kadlec. Střed obrany tak nastoupil ve složení Marek Suchý a Ondřej Mazuch.

Kraje obrany pak patřily bývalým Vrbovým svěřencům z Plzně Limberskému a Rajtoralovi. Ve středu zálohy se vedle sebe srovnali Rosický, Darida a Hübschman a útočná trojka nastoupila ve složení Dočkal, Hloušek a na hrotu Vydra. V úvodu utkání ale vyvolení fotbalisté trenéru Vrbovi příliš radost nedělali.

Mužstvo probudil Rosický

Tragicky se nedařila rozehrávka, útoční hráči byli precizně pokrytí, stopeři často chybovali a Tomáš Hübschman jim mnoho nepomohl. Už v první pětiminutovce dvakrát zahrozil rychlý a technicky skvěle vybavený Dähli. Poté se zcela osamocený před Čechem objevil Abdellaoue a Norové už skoro zvedali ruce nad hlavu. Norský forvard však branku netrefil, a tak za chvíli uhodilo na druhé straně.

Tomáš Rosický vystihl chybnou rozehrávku gólmana Nylanda, napřáhl zpoza pokutového území a trefil přesně k bližší tyči. Norský brankář se za míčem jen otočil, a český kapitán tak přidal svůj 22. gól v národním dresu. Vstřelená branka povzbudila české hráče k větší aktivitě. K nebezpečným střelám se postupně dostali Vydra a Darida. Ve 21. minutě ale bylo srovnáno. Dähli brilantní kolmou přihrávkou našel za obranou naběhnuvšího Abdellaoueho. Ten pohotově posunul na zapomenutého Elyounoussiho, který už nezaváhal.

Český tým sice nadále více držel míč, Norové se však dostávali do nebezpečných rychlých protiútoků a trojice Dähli–Abdellaoue–Elyounoussi motala českým obráncům hlavy. I přesto to byl český tým, kdo se dostal do vedení. Po rohovém kopu se míč trochu se štěstím odrazil od Suchého k Vydrovi, který pohotově nasměroval míč do sítě.

Dvacet minut trápení

Do druhého poločasu udělal Pavel Vrba hned čtyři změny. Do hry se dostali Lafata, Kolář, Gebre Selassie a Kadlec, na lavičce zůstali Rosický, Hloušek, Rajtoral a Mazuch. Po mnohonásobném střídání tempo hry pokleslo a ve druhé půli se kolotoč šancí pozastavil. Češi měli většinu času míč na svých kopačkách. Snažili se rychle kombinovat na krátkou vzdálenost, do blízkosti norské branky se jim dostat ale nedařilo.

Poslední dvacetiminutovka pak byla od českého týmu vrcholem zmaru druhého poločasu. Chyběla přesná a nápaditá finální přihrávka, nebyl vidět pohyb hráčů bez míče, ta tam byla plynulá kombinace. Absence Tomáše Rosického na hřišti zkrátka byla znát.

Pavel Vrba: "I když ten výsledek není úplně nejlepší, přesto si myslím, že snaha hráčů byla taková, jakou bychom si představovali. V kvalitě bychom ale měli trochu přidat. První poločas jsme hráli hodně otevřeně a soupeř se dostával často za naši obranu. Ve druhém poločasu jsme ztráceli strašně moc míčů, dostávali jsme se v posledních 20 minutách pod tlak. Nebyli jsme schopni udělat nějaký rušivý protiútok, a to rozhodlo, že jsme dostali druhý gól. Chci poděkovat všem fanouškům, kteří přišli a povzbuzovali nás, i když v závěru moc spokojení asi nebyli." 

Per-Mathias Högmo (trenér Norska): "Jsem velmi spokojený s naším výkonem, je to pro nás povzbuzení při budování týmu pro kvalifikaci. Líbilo se mi, jak jsme v druhé půli diktovali hru, výborně jsme drželi balon. Ten vyrovnávací gól nebyl náhodný. Měli jsme převahu, šance a už předtím chybělo několik centimetrů ke gólu." 

Čeští hráči čím dál tím více chybovali v rozehrávce, a dostávali se tak vlastními chybami pod norský tlak. Ten vyústil dvě minuty před koncem, když po rychlé rozehrávce Norů zaspala jak česká obrana, tak Petr Čech, který propustil za svá záda nikterak prudkou střelu Mortena Pedersena. "Dalo se to chytat a chytit jsem to měl. To se bohužel stane, co k tomu víc říct. Udělal jsem technickou chybu, která vyústila v to, že míč skončil v brance. Víc bych se v tom nebabral," řekl Čech. Utkání tak skončilo remízou 2:2.

"Čeká nás spousta práce," říká Vrba

Ukázalo se, že Pavel Vrba není kouzelník a během tří dnů nedokázal probudit trápící se mužstvo. Před novým reprezentačním trenérem je stále hodně práce a zřejmě bude ještě chvíli trvat, než se mu podaří vtisknout českému týmu přívětivější tvář. "Je vidět, že nás čeká spousta věcí, debat a sestřihů, abychom si vysvětlili určitě situace. V prvním poločase byla ofenziva z naší strany lepší než v tom druhém. Tomáš Rosický opět ukázal, jak je důležitý pro mužstvo, je to pro nás možná i rozhodující hráč," prohlásil po utkání Pavel Vrba.

"Ve druhém poločase po jeho odchodu naše ofenziva ztratila na kvalitě, ztráceli jsme strašně moc míčů. Dostávali jsme se v posledních 20 minutách pod tlak, nebyli jsme schopni udělat nějaký rušivý protiútok a přišel trest v podobě druhého gólu. První zápas mi hodně ukázal, určitě je tam spousta věcí na zamyšlenou," dodal.

ČR - Norsko 2:2 (2:1)Branky: 11. Rosický, 39. Vydra - 21. Elyounoussi, 88. Pedersen. Rozhodčí: Cakir  - Duran, Ongun (všichni Tur.). Diváci: 17 039.

ČR: Čech - Rajtoral (46. Gebre Selassie), Suchý, Mazuch (46. M. Kadlec),  Limberský (61. Pudil) - Hübschman - Dočkal (72. Hušbauer), Rosický (46. Kolář),  Darida, Hloušek (46. Lafata) - Vydra. Trenér: Vrba.

Norsko: Nyland - Elabdellaoui, Hangeland, Forren (46. Nordtveit), Högli -  Skjelbred (64. Pedersen), Jenssen, Johansen (46. Tettey), Elyounoussi - Dähli,  Abdellaoue (61. Huseklepp). Trenér: Högmo. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články