Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Paroubek: Policie se musí vrátit na stadiony

Praha - Předseda ČSSD Jiří Paroubek předloží do konce týdne Poslanecké sněmovně návrh novely zákona, která by znamenala návrat policie na fotbalové stadiony. V úterý chce záměr představit poslaneckému klubu ČSSD. Šéf nejsilnější opoziční strany tak reagoval na nepokoje a zásah policie proti rozvášněným fanouškům při nedělním zápase v Brně. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) si naopak myslí, že za nezvládnutý zápas by měly zaplatit kluby samotné. S konkrétní reakcí už přispěchal ostravský Baník, který po výtržnostech svých fanoušků v Brně bude od příště prodávat vstupenky na zápasy na cizích hřištích výhradně na jméno.

Paroubkovi se nelíbí, že policie od 1. ledna zasahuje na stadionech pouze v případě, že pořadatel situaci nezvládne, na jeho vyzvání a za úplatu. Připomněl také, že poslanci ČSSD pro tuto legislativní změnu nehlasovali. 

Paroubek je přesvědčen, že je mimo jiné nutné, aby policie s pořadateli spolupracovala při osobních prohlídkách takzvaných rowdies při vstupu na fotbalová utkání. Argument, že změna zákona, kterou ministr prosadil, ušetří peníze daňových poplatníků, odmítl jako nesmyslný ve srovnání s rizikem zranění nebo dokonce ztrát na životech.


Ministr Langer svou novelou podle Paroubka "změnil stadiony v bitevní pole". Šéf ČSSD soudí, že "normální" diváci přestanou na utkání chodit, poklesne zájem televizí i sponzorů o fotbal a tento sport se propadne do "fotbalového suterénu". 

Při včerejších nepokojích na brněnském stadionu bylo zraněno 10 osob. "Tito zranění jdou zcela na vrub ministra Langera," dodal Paroubek. V souvislosti se stejným utkáním bylo zadrženo šest lidí, které zřejmě čeká obvinění z výtržnictví. "Jestliže přijede takto tisíc fanoušků a mezi nimi je dvě stě až tři sta těch, kteří prostě nepřijedou na fotbal, v té chvíli nejsme schopni jako pořadatelé to zabezpečit," uvedl ředitel FB Brno Radek Bělák. 

Langerův postoj: Za nezvládnutý zápas zaplatí klub

Brněnský fotbalový klub bude muset s největší pravděpodobností zaplatit za nepokoje fanoušků při nedělním zápase s Baníkem Ostrava. Podle ministra vnitra Ivana Langera totiž zůstává otázkou pouze to, zda budou brněnští pořadatelé platit jen za zásah policie na stadionu, nebo zda budou navíc muset uhradit i pokutu za nezvládnutí pořadatelských povinností. Langer na dnešním brífinku dodal, že si počká na vyhodnocení předběžných analýz.

Ve středu totiž oznámí vedení jihomoravské policie, zda klubu 1. FC Brno naúčtuje nedělní zásah na jeho stadionu. "Sčítáme si výdaje, které jsme se zásahem měli. Nejsem schopen nyní říci, zda je klubu vyúčtujeme," uvedl náměstek jihomoravského policejního ředitele Jaroslav Vaněk.

Ministr vnitra se také snažil odrazit Paroubkův útok: "Návrh Jiřího Paroubka považuji za zbrklý a neuvážený, neboť neznamená nic jiného než vítězství chuligánů."

Podobné problémy jako v Brně nastaly v neděli také při duelu Olomouce s pražskou Spartou, ale tam pořadatelská služba situaci zvládla bez policejního zásahu. Byla to první riziková utkání, která se hrála podle nových bezpečnostních pravidel dohodnutých mezi policií a fotbalovým svazem po přijetí novely zákona.

Šéf FIFA je proti novým pravidlům

Nad novými fotbalovými pravidly v Česku ale kroutí hlavou šéf Mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter, který navštívil Prahu: "Není možné, aby policisté na stadionech vůbec nebyli. Kluby nemohou mít na to, aby si s násilníky poradily samy."

První vlaštovka s vhodným nápadem: Baník

S konkrétním opatřením, jak odradit výtržníky, přišel samotný Baník. Ten v reakci na výtržnosti svých fanoušků rozhodl, že bude prodávat vstupenky na zápasy svého týmu na hřištích soupeřů už pouze na jméno. Znamená to, že získat vstupenku na zápas Baníku venku bude v předprodeji v Ostravě možné jen po předložení průkazu totožnosti. Na vstupenku pak bude zaneseno jméno a datum narození fanouška, u vchodu na stadionu proběhne kontrola. Při nesrovnalostech nebude fanoušek do hlediště vpuštěn. "Je to jediné možné řešení, jak ulehčit situaci ostatním klubům," uvedlo vedení Baníku na svém webu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články