Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pardubice chtějí stadion pro první ligu, dají na něj 430 milionů

Téměř půl miliardy dají Pardubice na modernizaci Letního stadionu. Schválili to tamní radní a město vypíše výběrové řízení s maximální cenou 430 milionů korun. Po rekonstrukci bude mít stadion větší kapacitu a parametry pro první fotbalovou ligu, kam tým Pardubic z pozice lídra druhé nejvyšší tuzemské soutěže míří. Tamní celek nyní hraje na stadionu Pod Vinicí, který kritéria pro první ligu nesplňuje.

Letní stadion město opraví výhradně z úvěru v případě, že nezíská nějaké dotace. Financování odhlasovali zastupitelé v říjnu 2017, na podání nabídky mají firmy 60 dnů. "Velice nás těší, že došlo pouze ke stvrzení toho, co zde již bylo započato, a že celý projekt pokračuje dále tak, jak bylo v loňském roce znovu zastupitelstvem odsouhlaseno," uvedl v nahrávce pro média předseda představenstva FK Pardubice Vladimír Pitter. "Uvidíme, co bude dál, ale dokud se nezačne stavět, tak samozřejmě vždycky obavy budou na místě," dodal.

Opravy stadionu jsou naplánované na 20 měsíců, není v nich rekonstrukce východní tribuny s Bránou borců, která je kulturní památkou. Tribunu město opraví až nakonec a není součástí první etapy. K tomu by u stadionu měl vyrůst i parkovací dům s kapacitou až 550 míst.

Proti nákladné opravě se postavila občansko-politická iniciativa Nechceme stadion na dluh. Chce uspořádat referendum, proto shání 7000 podpisů pardubických obyvatel.

Lidé z iniciativy by využili stadion jinak než pro fotbal, případně by postavili stadion na okraji města. V koalici je proti nákladné stavbě například náměstek primátora Petr Kvaš, podle něj Pardubice prvoligový stadion nepotřebují.

"Kdyby tohle nastalo, tak si neumím představit, co by to pro nás znamenalo. Od roku 2016 pracujeme koncepčně na tom, abychom se dostali do nejvyšší soutěže. To byl jeden z cílů od chvíle, kdy jsme začali v Pardubicích znovu dělat fotbal," řekl Pitter.

Pokud by Pardubice postoupily do první ligy, hrály by v příští sezoně domácí zápasy v azylu v Mladé Boleslavi. Kluby už spolu uzavřely smlouvu o smlouvě budoucí. Východočeši po neúplných 23 kolech vedou druholigovou tabulku před Zbrojovkou Brno.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články