Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Paraguay je poprvé ve čtvrtfinále MS, Japonce vyřadila na penalty

Pretoria - Fotbalisté Paraguaye poprvé v historii postoupili do čtvrtfinále mistrovství světa. Postup si Jihoameričané vybojovali v dnešním vyrovnaném utkání s Japonskem až v penaltovém rozstřelu, který vyhráli 5:3. O výhře rozhodla penalta, kterou ve třetí sérii neproměnil Komano. Poslední exekutor Paraguaye Cardozo se pak nemýlil. Po postupu Paraguaye tvoří polovinu čtvrtfinálových účastníků mužstva z Jižní Ameriky. Další informace přináší internetový speciál msfotbal.cz.

Oba týmy vstoupily do utkání s velkou vůlí, ale začátek byl spíše taktický. Jako první se osmělili Jihoameričané díky dortmundskému útočníkovi Barriosovi, jenž prošel středem šestnáctky mezi překvapené Japonce, ale jeho střela šajtlí mířící mezi nohy gólmana už neměla dostatek přesnosti a razance.

Reportáž z utkání Paraguay - Japonsko sledujte zde

První šance soupeře nakopla také japonský tým: hned při protiútoku se opřel pětadvacet metrů od branky do míče Macui a jeho dělovka roztřásla branku Villara, který se po střele do břevna marně natahoval.

Dvě slibné možnosti však nenastartovaly další ofenzivní festival, oba týmy se stáhly do obranné ulity a na obou stranách přinášely větší nebezpečí jen standardní situace. Největší ve 29. minutě, kdy propadl míč po rohu v japonském trestném území a v jasné příležitosti se ocitl Santa Crúz, jenže zbrkle mířil mimo. Nedlouho před poločasem měli další možnost dostat se do vedení také Asiaté, kteří jeden z řady brejků zakončili dělovkou vyslanou útočníkem Hondou, ale mezi tyče nemířila.

Po pauze byli zpočátku překvapivě aktivnější Paraguayci. Několik průniků
skončilo na nepřesné finální přihrávce, Riveros v nadějné pozici hlavičkou
zase našel přímo rukavice gólmana Kawašimy. Postupně pak přibývalo nebezpečnějších rychlých akcí z japonské strany, ale stejně jako na druhé straně hřiště žádná z nich nebyla tak vážná, aby si říkala o gól. A bylo stále více jasné, že kdo se poprvé trefí, bude i šťastnějším postupujícím.


V základní hrací době k tomu ale nedošlo a hned v počátku prodloužení Japonci málem udeřili - ránu Kenga Nakamury ale zblokovali obránci a hlavička Okazakiho po následném rohu mířila mimo. Na druhé straně měl sice přesnější mušku Barrios, ale ani on neuspěl. Ještě v lepší pozici byl v 98. minutě Haedo, ale jeho průnik středem vychytal Kawašima, zanedlouho střelou přes hlavu Barreto mířil ze závaru jen těsně nad.



Oběma týmům ale už zjevně docházely fyzické síly. Japonci byli sice přesnější a rychlejší než soupeř, ale zápas skončil bez branek a následoval penaltový rozstřel, v němž měli více štěstí zástupci jihoamerického fotbalu. Jako jediný neproměnil svůj pokus Komano, který ve třetí sérii nastřelil břevno, a v poslední páté sérii dokonal postupové dílo Cardozo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články