Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Paradoxně se cítím líp než v minulé sezoně. Z krize se dostaneme, věří Schick

Přestože se Patrik Schick cítí fyzicky lépe než v mimořádně povedené minulé sezoně, v úvodu nového ročníku se mu ani Leverkusenu nedaří. Šestadvacetiletý útočník věří, že by se mohl nastartovat na české reprezentaci, které kvůli zdravotním problémům skoro rok chyběl. S národním týmem ho čekají poslední dva zápasy skupiny A Ligy národů proti Portugalsku a ve Švýcarsku. Přímý přenos utkání Česko - Portugalsko sledujte v sobotu od 20:15 na ČT sport a ČT sport Plus.

Schick v minulém bundesligovém ročníku zaznamenal 24 branek a pomohl týmu ke konečné třetí příčce v soutěži. V úvodu této sezony ale Leverkusen tápe. V prvních sedmi kolech jen jednou zvítězil a patří mu až 15. místo v tabulce, navíc už vypadl z domácího poháru.

"V téhle sezoně, v níž se nám nepovedl start, se paradoxně cítím fyzicky líp než v minulé. Trochu mě to mrzí, že když se cítím tak dobře, úplně nám to nefunguje. Věřím, že se to obrátí k lepšímu a z krize se dostaneme," řekl Schick na tiskové konferenci, kde převzal cenu pro vítěze ankety o nejlepšího českého hráče v uplynulé sezoně.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Bayer Leverkusen - Atlético Madrid

V 10 soutěžních duelech aktuálního ročníku skóroval třikrát, z toho jednou v domácím poháru. "Nějaké šance mám. Většinou jsou to takové, ve kterých jako útočník ani nemíříte a snažíte se trefit balon. Pak už je to jen o štěstí, jestli trefíte správný prostor. Kolikrát jsem trefil gólmana, který prakticky jen stál na místě. Mám trošku i smůlu. Samozřejmě když vám chybí body a jdete zápas od zápasu, napětí v klubu roste a je trošku větší tlak. Pro mě jako útočníka, který má velké ambice, je to nepříjemná situace. Na druhou stranu věřím, že kvalitu v sobě mám, zlomím to a začne mi to tam padat," prohlásil Schick.

Sám si láme hlavu s tím, proč se Leverkusenu nedaří. Jednou z mála světlých chvilek byla výhra 2:0 nad Atléticem Madrid v Lize mistrů. "Situaci v klubu řešíme, snažíme se to analyzovat a hledat příčiny, proč nám to nefunguje. Je těžké říct jeden problém. Když třeba porovnáme fitness data, prohráváme více soubojů, chybí nám nějaké metry ve sprintu. Musíme v téhle situaci dělat všichni něco víc. Neřekl bych, že hrajeme až tak úplně špatně. Neproměníme nějaké své šance, ze standardek inkasujeme dost gólů. Hrozně nás srážejí laciné branky," uvedl Schick.

"Bundesliga je zatím hrozně vyrovnaná. Na čele tabulky je několik překvapení, naopak trápíme se my, Lipsko, Bayern. Start sezony byl pro nás velkou fackou. V klubu to absolutně nikdo nečekal, je to pro nás nová situace. Máme v týmu mladé kluky, kteří pravděpodobně ještě v takové situaci nebyli. Jsme skoro až na dně tabulky, je to nová výzva. Věřím, že se něčím nakopneme. Možná nám všem pomůže tahle reprezentační pauza. Nastartujeme se a budeme se snažit o nějakou stíhací jízdu, abychom to nějak zachránili," doplnil.

Od léta má v Leverkusenu českého spoluhráče, ofenzivního univerzála Adama Hložka, kterému se zatím také nedaří a skóroval jen v poháru. "Hložan má trochu smůlu v tom, že přišel v momentu, kdy se nám nedaří. Kdyby tam byl od minulé sezony a naskočil do rozjetého vlaku, který fungoval, měl by to mnohem lehčí. Takhle když se trápíme jako celý tým, je to pro něj jako nového hráče hrozně těžké," poznamenal Schick.

"Každodenně na tréninku i v některých zápasech, ve kterých nastoupil, je u něj jasně vidět potenciál a předpoklady. V klubu to všichni vědí. Všechno je pro něj nové, určitě potřebuje čas. Věřím, že až se my společně s celým týmem zvedneme a začneme hrát tak, jak dokážeme, bude to i pro Adama jednodušší," má jasno český útočník.

Nastartovat by se Schick chtěl v reprezentaci, za niž naposledy nastoupil loni v říjnu. "Už je to skoro rok. Bohužel do toho vždy vlétlo nějaké zranění. Jsem rád, že po takové době mohu být zpět. Povětšinou se mi v reprezentaci dařilo. Takže věřím, že i přes tu ne úplně oslnivou formu se tu nastartuji tak, že pomůžu k udržení v elitní skupině Ligy národů, a pak si to vezmu zpět do Německa," prohlásil Schick.

Červnové čtyři zápasy Ligy národů vynechal kvůli tomu, že byl krátce předtím na operaci tříselné kýly. "Přes dovolenou jsem měl k dispozici kondičního trenéra z Leverkusenu, se kterým jsme se připravovali tak, abych mohl bez problémů s mančaftem začít trénovat. Problém s tříslem jsem ale měl i po začátku přípravy, takže jsme museli najet na nový individuální plán, který zaplaťpánbůh zabral. Musím zaklepat, že od začátku bundesligy mě nic nebolí. Cítím se fyzicky opravdu dobře," vysvětlil Schick.

Uvědomuje si, že národní tým na něj jako na aktuálně nejlepšího střelce v nominaci hodně spoléhá. "Vnímám, že tu mám nějakou pozici. Na druhou stranu můžete mít pozici, jakou chcete, ale vždy je to o tom, co předvedete na hřišti. Samozřejmě když člověk cítí důvěru i od spoluhráčů, že na něj spoléhají, je to dobrý pocit a trošku takový doping. Věřím, že zápasy s Portugalskem a ve Švýcarsku zvládneme a udržíme se," zakončil Schick.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články