Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Panenka byl po boji s covidem propuštěn domů, stále má ale zápal plic

Velká vítězství vybojoval na hřišti a teď jedno přidal i v nemocnici. Legenda českého fotbalu Antonín Panenka byl propuštěn domů po překonání covidu-19. Testy na koronavirus má negativní, stále ho trápí zápal plic. Klubu Bohemians 1905 to řekl Panenkův syn Tomáš.

Antonín Panenka
zdroj: ČTK

"Cítím se líp, jinak by mě z nemocnice nepustili. Testy na covid už mám negativní, doktoři se rozhodli, že už v nemocnici být nemusím. Jsem konečně zase doma, to je hlavní," citoval server sport.cz Panenku.

Jednasedmdesátiletý Panenka byl kvůli nákaze koronavirem od minulé středy hospitalizován v Benešově ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Poté se jeho stav stabilizoval a o dva dny později ho převezli do pražské nemocnice k jeho ošetřujícímu lékaři.

"Nebylo mi do zpěvu. Měl jsem oboustranný zápal plic, který mě pořád trápí. Beru na to stále léky. Jsem unavený, ospalý, taková celková nechuť," uvedl Panenka.

"Lékaři mi nařídili čtyřdenní domácí klid, potom mě čekají další kontrolní vyšetření, rentgeny. Pak se uvidí. Věřím, že příští týden se budu pomalu začleňovat do normálního života," doplnil.

Bývalého tvořivého záložníka nejvíce proslavila vítězná penalta ve finále mistrovství Evropy 1976 v Bělehradu proti Německu, kterou tehdy netradičně kopl dloubákem doprostřed branky. Jeho "panenka" se stala oficiálním fotbalovým termínem používaným po celém světě.

Panenka téměř celý fotbalový život strávil v Bohemians, kde zastává funkci čestného prezidenta. Čtyři roky působil v Rapidu Vídeň a v Rakousku ještě v závěru kariéry hrál v nižších soutěžích. Za národní tým odehrál 59 zápasů a vstřelil 17 gólů. Vedle zlata z Bělehradu má Panenka i bronz z italského Eura z roku 1980, kdy byl také vyhlášen nejlepším fotbalistou Československa.

V roce 2008 dostal státní vyznamenání od tehdejšího prezidenta Václava Klause, loni se Panenka stal laureátem hlavní ceny Českého klubu fair play.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články