Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

"Pan přihrávka" Dočkal rozebral slovenskou obranu, Šilhavý začal vítězně

Éra pod novým trenérem Jaroslavem Šilhavým odstartovala skalpem Slovenska. Na stadionu Antona Malatinského v Trnavě vyhrála česká reprezentace 2:1 a v Lize národů získala poprvé plný počet bodů. Kapitán národního týmu Bořek Dočkal potvrdil formu ze zámořské Major League Soccer a blýskl se dvěma asistencemi, které ke gólům využili ve druhém poločase Michael Krmenčík s Patrikem Schickem. 

Patrik Schick (vlevo) a Bořek Dočkal se radují z gólu proti Slovensku
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Šance českých fotbalistů na postup mezi elitu starého kontinentu v Lize A proto stále žijí. Po cenném triumfu ve federálním derby jsou ve tříčlenné tabulce aktuálně druzí za Ukrajinou, jež disponuje ziskem šesti bodů. A právě proti východoevropskému soupeři odehrají v Charkově v úterý další veledůležité utkání. 

"Víc jsem si ani nemohl přát. Ve velkém zápase, ještě v derby na Slovensku. Máme z toho obrovskou radost. Věřím, že to nebude jen taková vlaštovka, ale že budeme sílit a ještě se zlepšovat. Musím pochválit celý tým. Oba hrotoví hráči dali gól a Bořek Dočkal ukázal, že je ne nadarmo nejlepším nahrávačem v americké lize," hodnotil kouč Jaroslav Šilhavý.

Šestapadesátiletý stratég vsadil při ostré premiéře na pro sebe typické rozestavení 4-2-3-1. V brance nastoupil Tomáš Vaclík, na hrotu útoku dostal Krmenčík přednost před Schickem a po delší odmlce oblékli dres s lvíčkem na prsou Ondřej Čelůstka, David Pavelka, nový kapitán Dočkal či Matěj Vydra.

"Válku" z prvního poločasu razantně ukončil Krmenčík, který si v 52. minutě ideálně zpracoval nezištný pas Dočkala, tělem odstavil Škriniara a tváří v tvář Dúbravkovi nezaváhal. Odpověď Slováků sice přišla o deset minut později, kdy se po rohovém kopu prosadil Marek Hamšík, ale konečné slovo si uzmul pro sebe nechytatelnou hlavičkou Schick.  

Od úvodních minut se prestižní duel nesl ve znamení množství osobních soubojů. Přece jen bylo znát, že po porážkách s Ukrajinou se nechtěli hráči obou týmů dopustit chyby a nabídnout soupeři šanci.

Na první se čekalo osm minut. Dočkal si sběhl pro míč až ke stoperům, odkud poslal milimetrově přesnou přihrávku Kadeřábkovi, jehož nebezpečný centr zneutralizoval Škriniar za cenu rohového kopu.

Ten rozehrál opět Dočkal, a přestože slovenská obrana míč odvrátila, ofenzivní akce pokračovala a Souček měl na noze vedoucí gól. Vydrův volej z hranice pokutového území totiž stačil Dúbravka odvrátit reflexivním zákrokem za pomoci tyče pouze před sebe, ale dorážející středopolař Slavie z bezprostřední blízkosti poslal míč ve skluzu nad břevno.

Svěřenci trenéra Šilhavého byli aktivnější, nicméně dvě zaváhání Škrtela v rychlém sledu nepotrestali a vytěžili z nich pouze rohový kop. A právě od praporku poprvé zahrozili domácí prostřednictvím akrobatického zakončení Hamšíka - Vaclík byl pozorný a patičku slovenské hvězdy nadvakrát zneškodnil.

Až do poločasu pak byla na trnavském stadionu k vidění opět spíše "válka", což dokumentoval seriál ostrých střetů Krmenčíka se Škrtelem. Slovinský rozhodčí Vinčič krotil emoce žlutými kartami, které postupně obdrželi Dočkal, Hubočan, Škrtel a Souček.

Utkání Slovensko - Česko
zdroj: REUTERS autor: Radovan Stoklasa

Ve druhém dějství se naopak hra výrazně otevřela. V 52. minutě nejprve Duda v nadějné příležitosti minul a z protiútoku udeřili hosté. "Hlavní byla přihrávka od Bořka (Dočkala), který mě výborně našel. Já už se tam pak jen dostal a uklidil to do sítě. Ale byla to hlavně Bořkova divočina, co tam dnes předvedl," ocenil skórující Krmenčík. 

Slováci mohli v 56. minutě srovnat, jenže Mak ve vyložené šanci sám před Vaclíkem mířil vysoko nad břevno. Krátce na to hvězda Neapole Hamšík gólově oslavila rekordní 108. start v reprezentaci a uzavřela nejlepší pasáž svého týmu v utkání. 

Šilhavému však následně ideálně vyšlo střídání. Schick byl před vítěznou trefou na trávníku pouze tři minuty. "Nabíhal jsem zezadu a věděl jsem, že Bořek bude centrovat pravačkou, že se to bude točit od brány. On umí dávat dobré míče, dnes měl dvě asistence. Jeho kreativita vepředu nám asi chyběla," řekl Schick.

Domácí v závěru otevřeli hru a hosté mohli náskok pojistit. Vydrovu střelu nicméně Dúbravka vytáhl na tyč a Pavelka zblízka nepropálil defenzivní val. Češi už těsné vedení udrželi a podruhé z šesti střetnutí na Slovensku zvítězili.

Utkání základní skupiny B1 fotbalové Ligy národů v Trnavě:

Slovensko - Česko 1:2 (0:0)

Branky: 62. Hamšík - 52. Krmenčík, 76. Schick. Rozhodčí: Vinčič - Klančnik, Kovačič - Kajtazovič, Ponis (všichni Slovin.). ŽK: Hubočan, Škrtel, Škriniar - Dočkal, Souček, Gebre Selassie. Diváci: 17.251. 

Slovensko: Dúbravka - Pekarík (46. Sabo), Škriniar, Škrtel, Hubočan (80. Hancko) - Lobotka - Kucka (54. Weiss), Hamšík, Duda, Mak - Nemec. Trenér: Kozák.

Česko: Vaclík - Kadeřábek (62. Novák), Čelůstka, Brabec, Gebre Selassie - Souček, Pavelka - Vydra, Dočkal, Zmrhal (89. Jankto) - Krmenčík (73. Schick). Trenér: Šilhavý.

Jaroslav Šilhavý (trenér ČR): "Víc jsem si přát nemohl. V takovém velkém zápase, ještě v derby na Slovensku. To je úžasné. Navíc to ještě bylo ostré utkání, které se hraje o body. O to je to lepší. Máme z toho obrovskou radost. Věřím, že to nebude jen taková vlaštovka, ale že budeme sílit, že se budeme ještě zlepšovat. Nechci říkat, že soupeř byl jako sparing, naopak. Měli jsme z nich respekt, ale dneska jsme o ten gól asi byli lepší. Myslím, že jsme chtěli víc. Cítil jsem z toho týmu sílu. Byť Slováci měli obrovské šance na začátku druhé půle, kdy jsme z toho trochu vypadli."

Michael Krmenčík (útočník ČR): "Hlavní byla ta přihrávka od Bořka Dočkala, který mě výborně našel. Já už se tam pak jen dostal a uklidil to do branky. Ale byla to hlavně Bořkova divočina, co tam dnes předvedl. Škrtel toho má hodně odehraného, mělo to s ním náboj, rozdali jsme si to, ale po zápase jsme si podali ruku. Žádný problém s ním nemám. Zápas se dal přirovnat k Evropské lize či Lize mistrů. Mělo to náboj, oni jsou nejlepší hráči Slovenska, my Česka, takže to mělo kvalitu a bylo to na hřišti vidět. Věřím, že dnes na nás fanoušci mohou být pyšní. Potřebovalo to od nás nový náboj. Bořek Dočkal to vzal do svých rukou, přišel Eda Poustka, který dělá největší srandu, co jsem kdy v týmu zažil. Tým žije, chytl druhý dech, a to jsme potřebovali. Potřebovali jsme popíchnout k tomu, co máme hrát, trenéři nám to teď čtyři dny nalévali do hlavy, kde se máme pohybovat a podobně. Plnili jsme to dobře, což nám přineslo vítězství. Uvidíme, jestli jsme se vrátili do boje o vítězství ve skupině, ale myslím si, že jo."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy