Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Paclík: Reprezentace je nefukční systém, není záruka, že by ji Vrba spasil

Praha – Tomáš Paclík stojí v roli majitele momentálně nejúspěšnějšího českého klubu v pozadí toho, čemu se vzletně říká "plzeňský zázrak". Vlastní aktuálně dvojnásobného českého mistra, osmifinalistu Evropské ligy už i dvojnásobného účastníka Ligy mistrů. Jeho Viktoria Plzeň je několik sezon po sobě hlavním favoritem na ligové prvenství, svým herním pojetím udává trend v celém českém fotbale a trenér Pavel Vrba je nadále hlavním kandidátem na uvolněný post reprezentačního trenéra. Západočeši však tvrdošíjně odmítají strůjce plzeňských úspěchů pro potřeby národního týmu uvolnit před koncem smlouvy. "Hrajeme Ligu mistrů a česká liga je také rozehraná, v této situaci si prostě nemůžeme dovolit pustit trenéra," řekl Paclík v pořadu Impulsy Václava Moravce.

Před třemi lety přitom Paclík kupoval zadlužený klub plný Spartou odložených hráčů, který sice místy ukazoval svůj herní potenciál, stále však patřil z hlediska české ligy maximálně k lepšímu průměru. "Tenkrát jsem si vyhodnocoval spoustu věcí, ale věděl jsem, že ten tým má obrovský potenciál. Definitivně jsem se rozhodl v Istanbulu po zápase Evropské ligy s Besiktasem a věřil jsem tomu, že budeme mít na to, hrát evropské poháry pravidelně. Ale že budeme hrát Ligu mistrů, to jsem rozhodně neplánoval," vzpomíná Paclík.

Přes všechny úspěchy je však mezi Plzní a skutečnou evropskou elitou stále obrovská propast, což ukázala i úterní domácí porážka 0:3 od miliardářů z Manchesteru City. "Tím úplně největším rozdílem jsou příjmy z televizních práv a merchandisingu, které jsou naprosto nesrovnatelné. A pak samozřejmě hráčská kvalita, proti nám stálo jedenáct reprezentantů elitních zemí, prostě světový výběr proti regionálnímu klubu," přiznává Paclík.

Majitel Viktorie si uvědomuje, že trenér Vrba je v hierarchii kandidátů na uvolněné místo reprezentačního kouče na prvním místě, na svém odmítavém stanovisku ale nehodlá zatím nic měnit. ""Nemůžeme uvolnit trenéra, který je pod smlouvou. Máme přece taky nějakou zodpovědnost vůči klubu, fanouškům i sponzorům," namítá Paclík, který je zároveň členem výkonného výboru fotbalové asociace.

Nebojí se však, že by se toto rozhodnutí mělo obrátit proti jeho klubu. "Pavel Vrba jistě jednoho dne u národního týmu bude, otázkou ale je, kdy bude ta správná doba pro něj i pro český fotbal. Cítíme spoluzodpovědnost za reprezentaci, ale takto oslabit nebo dokonce zastavit rozvoj v klubu, který jako jeden ze dvou zachraňuje čest českého fotbalu v pohárech, prostě nemůžeme," je přesvědčen Paclík.

Paclík si zároveň není jistý, že instalování Vrby k národnímu týmu by situaci okolo reprezentace nutně výrazně zlepšilo. "Importovat někoho, o kom se mluví jako o spasiteli, do systému, který je podle mě nefunkční, ještě neznamená, že by se tím něco zachránilo. A je samozřejmě otázka, zda by škody na jedné straně nebyly větší než přínos na straně druhé," přemítá Paclík.

Okolo reprezentace je podle Paclíka potřeba udělat mnohem více změn, než pouze vyměnit trenéra. "Osoba trenéra je jedna věc, ale dnes je fotbal zejména o velké odbornosti. Navíc jde o pravomoci kouče i složení realizačního týmu. Myslím si, že trenér Bílek nebyl hlavní příčinou neúspěchu v kvalifikaci, byly tam i jiné faktory, o kterých bychom se teď měli bavit," vyzývá Paclík. Vrba má v Plzni i výrazné manažerské pravomoci a podobný systém by se měl nastavit i u národního týmu. Pro Paclíka je v tomto ohledu vzorem Německo, které výrazně změnilo fungování reprezentačního úseku po výbuchu na Euru 2004.

Zdroj
Radio Facts, Radio Impuls

Hlavní zprávy

Nejčtenější články