Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ostrovní pětka se bude ucházet o společné pořadatelství Eura 2028, zájem má i Rusko

Přihlášku na společné pořadatelství fotbalového mistrovství Evropy v roce 2028 oficiálně potvrdily asociace Anglie, Walesu, Severního Irska, Skotska a Irska. O šampionát se bude ucházet i Rusko, a to navzdory tomu, že v současnosti je kvůli invazi na Ukrajinu v izolaci. Dalším kandidátem je Turecko, kompletní seznam bude zveřejněn v dubnu a UEFA vybere pořadatele za rok v září.

"Věříme, že Euro 2028 by mohlo být jednou z největších sportovních událostí v historii Velké Británie a Irska. Unikátní spojení pěti kandidátských zemí nabízí výjimečnou příležitost a velký potenciál pro evropský fotbal," stojí ve společném prohlášení na webu Anglické fotbalové asociace.

Pětice zemí v následujícím období rozpracuje svou kandidaturu včetně všech organizačních záležitostí. Pokud by byla kandidatura úspěšná a finále by se odehrálo na největším stadionu ve Wembley, vrátil by se duel o zlato na slavný londýnský stadion po sedmileté pauze. V roce 2021 hostilo Wembley finále odloženého Eura 2020, které se uskutečnilo v jedenácti zemích.

Rusko chce pořádat šampionát v roce 2028 nebo o čtyři roky později. Zájem o Euro 2032 zatím projevila Itálie. Kandidaturu potvrdil ve vysílání ruské televize Matč TV prezident ruského fotbalového svazu Alexandr Djukov. "Musíme se chopit příležitosti. Máme zkušenosti, stadiony i potřebnou infrastrukturu," uvedl Djukov s odkazem na světový šampionát, který jeho země pořádala v roce 2018.

Ruské týmy byly po napadení Ukrajiny koncem února vyloučeny z mezinárodních soutěží. Rusko tak mimo jiné přišlo o možnost nastoupit v baráži o mistrovství světa proti Polsku. S odvoláním u Mezinárodní sportovní arbitráže v Lausanne neuspělo.

UEFA už předem upozornila, že účast domácího týmu na závěrečném turnaji je automatická pouze při společné kandidatuře nejvýše dvou zemí. Příští ME uspořádá za dva roky Německo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články