Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Oslavy 120. výročí Slavie vyvrcholily v Národním divadle

Praha - Slavnostním galavečerem v Národním divadle vyvrcholily oslavy 120. výročí založení fotbalové Slavie Praha. Více než dvouhodinové představení v kostce zmapovalo historii nejstaršího českého sportovního klubu od jeho vzniku až do současnosti.

Národní divadlo v Praze
zdroj: slavia.cz

V úvodu programu se diváci seznámili s tím, jak vznikl slávistický klub, poté přišli na jeviště zástupci anglických klubů Oxford a Civil Service Londýn, nejstarších zahraničních soupeřů červenobílých. Prostřednictvím dobových záběrů, fotografií a rozhovorů si hosté připomněli již nežijící legendy Františka Pláničku, Josefa Bicana a Františka Veselého, které zastoupili jejich potomci.

Publikum, v němž vedle mnoha bývalých i současných slávistických hráčů a trenérů nechyběli ani zástupci dalších klubů v čele s rivalskou Spartou, členové FAČR i zahraniční hosté, nejvíce rozesmál autor slávistické hymny Stanislav Procházka. Třiadevadesátiletý klubista sršel na jevišti elánem a vtipnými hláškami, a když dozpíval část klubové písně, vyprovázeli ho diváci bouřlivým potleskem vestoje.

Stanislav Vlček: "Mám před sebou takové hráče jako Bican, Veselý a Plánička, to jsou pro mě legendy. Já ve Slavii prožil daleko méně a myslím, že nejsem zdaleka tím, čím jsou oni. Díky zápasu s Ajaxem jsem se k nim možná v očích slávistů přiblížil, ale sám sebe tak nevidím."

Během večera se na pódiu objevily například legendy 60. let Jan Lála a Josef Kadraba, zavzpomínat na mistrovské tituly z novodobé historie v letech 1996, 2008 a 2009 přišli trenér František Cipro a bývalí hráči Radek Bejbl, Pavel Kuka či Vladimír Šmicer. Společně s Martinem Vaniakem a Stanislavem Vlčkem si slávisté připomněli slavné vítězství 2:1 nad Ajaxem Amsterodam a historický postup do Ligy mistrů z roku 2007.

Večerem s názvem Hvězda na správném místě provázel moderátor Leoš Mareš, dobové snímky komentoval další slávista herec Vladimír Čech. Vedle slávistů-sportovců dorazili také příznivci vršovického klubu z nejrůznějších oblastí života, zazpíval Michal David. Popřát červenobílým přišli i předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta a pražský primátor Bohuslav Svoboda.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články