Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Oslabená reprezentace vyzve v Olomouci Faerské ostrovy

Fotbaloví reprezentanti v přátelském utkání v Olomouci přivítají Faerské ostrovy. Trenér Jaroslav Šilhavý musel při skládání týmu hodně improvizovat, protože se mu sešlo okolo 30 různých absencí. Přímý přenos utkání sledujte od 17:40 na ČT sport a ČT sport plus.

Reprezentanty nepustily Sparta, Slavia ani mistrovská Plzeň. Pražské kluby kvůli termínové kolizi s osmifinále domácího poháru, Viktoria zase hráče neuvolnila vzhledem k enormnímu vytížení a zdravotnímu stavu. Leverkusen nedovolil účast Adamu Hložkovi, jehož bere na soustředění do USA. Další útočník Bayeru Patrick Schick chybí kvůli zranění, podobně jako brankářská jednička Tomáš Vaclík z Olympiakosu Pireus.

Šilhavý má ve svém výběru hned sedm nováčků – olomouckou trojici útočníka Mojmíra Chytila, záložníka Jana Navrátila a beka Ondřeje Zmrzlého, brankáře Matouše Trmala, obránce Matěje Chaluše a Dominika Plechatého a záložníka Petra Schwarze. Bez reprezentačního startu je rovněž Patrizio Stronati, ale stoper Puskáse už v minulosti nominovaný byl.

Duel s Faerskými ostrovy bude zajímavější z toho pohledu, že Češi potkají 122. tým žebříčku FIFA také v kvalifikační skupině o postup na mistrovství Evropy 2024. "Čeká nás houževnatý, fyzicky hodně zdatný tým, který hraje dobře takticky. Teď mají relativně slušné výsledky. Doma porazili Turecko, prohráli o gól s Dánskem nebo se Skotskem. Čili jsou schopni hrát velice dobře organizovaně po celou dobu utkání," řekl asistent trenéra Jiří Chytrý.

Česko v součtu s Československem vyhrálo všech šest vzájemných utkání bez inkasované branky. Naposledy v říjnu 1999 zvítězilo doma nad ostrovním celkem 2:0. "Očekáváme, že v Olomouci bude hodně důležité, jak kvalitně si povedeme v útočné fázi, ve hře s míčem. Jestli si dokážeme vytvářet šance, jestli se nám podaří vstřelit brzo branku, která by zápas mohla otevřít. Doufám, že v zápase potvrdíme kvalitu," uvedl Chytrý.

Je nám líto, video expirovalo.
Proti Faerům bude chytat Pavlenka, trenéři spoléhají na ustálenou osu zálohy

Reprezentanti by si rádi vylepšili tristní bilanci v letošním roce, kdy zvítězili v jediném z osmi zápasů a čtyřikrát po sobě prohráli. V březnovém semifinále baráže o mistrovství světa podlehli ve Švédsku a poté sestoupili z elitní skupiny A Ligy národů.

Česko naposledy v Olomouci před rokem deklasovalo Kuvajt 7:0. V aktuálním mužstvu jsou čtyři fotbalisté ze Sigmy, vedle Chytila, Navrátila a Zmrzlého ještě útočník Antonín Růsek. "Je to i pro mě lehčí, že tady nejsme třeba sami dva, ale čtyři. Takže zapadnutí do kolektivu bude určitě lepší. Je pro nás takový bonus, že se hraje v Olomouci," řekl Chytil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články