Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Opravíme Lužánky, zní z Brna. Fotbal by se mohl vrátit do pěti let

Brno - Chátrajícím Lužánkám se blýská na lepší časy. Brno se chystá za více 1,5 miliardy korun opravit tamní stadion. Město se na opravu bude snažit získat dotaci z Evropské unie a státního rozpočtu. Stadion s kapacitou 23 000 návštěvníků by mohl začít fungovat zhruba za pět let.

zdroj: ČT4

Oživení zarostlého sportovního areálu, kde v minulosti Zbrojovka Brno získala svůj jediný fotbalový titul, přinesla na konci června rozlučka fotbalisty Petra Švancary. Stadion s dalšími dobrovolníky upravil a přilákal na něj kolem 35 000 lidí.

Město zvažovalo opravu stadionu už delší dobu, ale nikdy na ni nesehnalo peníze. "Musíme se teď rozhodnout, jestli budeme pokračovat v původním projektu, který je starý několik let, nebo jestli se vydáme cestou mezinárodní soutěže a oslovíme firmy, které mají zkušenosti s přípravou stadionů v Německu, Anglii a Francii," uvedl primátorův náměstek zodpovědný za investice Richard Mrázek (ANO). Rozhodování mezi pokračováním původního projektu a soutěží na nový stadion by podle něj mělo trvat maximálně měsíce.

Sport
zdroj: ČT4

Ještě před případným vyhlášením soutěže se městu přihlásily se svým návrhem tři evropské firmy, z nichž jedna postavila více než dvě desítky stadionů po celém světě. Jeden z možných uchazečů už dokonce připravil vizualizaci nové podoby objektu. Pokud bude vše bez problémů, mohlo by se začít stavět v letech 2017 až 2018.

Město chce do doby rekonstrukce stadion pro akce poskytnout. "Chceme ho pronajmout nebo zapůjčit subjektům, které ho mohou využít na některé sportovní nebo kulturní aktivity. Samozřejmě je nutné respektovat všechna bezpečnostní hlediska," řekl už dříve primátor Petr Vokřál (ANO). Dodal, že město bude iniciovat demolici nejrizikovější části objektu a postupně si připraví půdu na zahájení výstavby nového stadionu.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK, Aktuálně

Hlavní zprávy

Nejčtenější články