Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Onana si kvůli dopingovému trestu rok nezachytá, Ajax tím přichází o gólmana

Kamerunský gólman André Onana si rok nezachytá. Brankář Ajaxu Amsterdam dostal od UEFA roční zákaz vykonávat všechny fotbalové aktitivity. V říjnu totiž antidopingoví komisaři našli v Onanově moči stopy zakázaného furosemidu. Onana a Ajax se proti trestu odvolají ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne.

Zklamaní fotbalisté Ajaxu
zdroj: REUTERS autor: Piroschka van de Wouw

Onana podle webu Ajaxu nedopatřením užil manželčin lék na předpis, protože se tehdy necítil dobře. Disciplinární komise uznala, že brankář nechtěl úmyslně podvádět, přesto mu UEFA v rámci antidopingových pravidel vyměřila dvanáctiměsíční trest.

"Omylem jsem si to vzal místo aspirinu, protože léky měly téměř identické balení. Mrzí mě to," napsal Onana na instagramu. "K UEFA chovám velký respekt, ale jejich rozhodnutí v tomto případě nesdílím. Trest považuji za přehnaný a nepřiměřený, sami uznali, že to byla neúmyslná chyba," přidal kamerunský brankář.

Furosemid sám o sobě nezlepšuje výkon, ale podle Světové antidopingové agentury (WADA) může být použit k zamaskování ostatních druhů dopingových látek.

"Explicitně odmítáme doping a samozřejmě stojíme za čistým sportem. Tohle je hrozné zklamání pro Andrého, ale určitě také pro nás jako klub. André je špičkový brankář, který už roky ukazuje v Ajaxu svou kvalitu a je velmi populární u fanoušků," uvedl ředitel amsterodamského klubu Edwin van der Sar.

"Doufali jsme v podmínku nebo v mnohem kratší trest, než je dvanáct měsíců, protože podle všeho nechtěl posílit svoje tělo a zlepšit tím svůj výkon," dodal někdejší gólman.

Onana do Ajaxu přišel v roce 2015 a za A-tým odchytal 204 soutěžních zápasů. Absolvent proslulé barcelonské akademie La Masia osmnáctkrát reprezentoval Kamerun.

Pro nizozemský klub je Onanův distanc dalším problémem poté, co na začátku týdne kvůli administrativní chybě při práci s počítačem nezapsal na soupisku pro vyřazovací část Evropské ligy svou historicky nejdražší posilu Sébastiena Hallera. Šestadvacetiletý francouzský útočník do Ajaxu přestoupil v lednu z West Hamu za 22,5 milionu eur (zhruba 590 milionů korun).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články