Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Olympijský stadion bude definitivně využívat West Ham

Londýn – Olympijský stadion v Londýně má po sedmi letech dohadů konečně jasnou budoucnost. Využívat jej budou fotbalisté West Hamu, kteří stadion dostali do pronájmu na následujících 99 let a přestěhují se sem v roce 2016.

West Ham se tak po 112 letech přesune z nedalekého Upton Parku s kapacitou 35 000 diváků do zrekonstruovaného olympijského stadionu, který bude využíván kromě fotbalu také na atletické závody a popové koncerty. Kapacita se sníží z 80 000 na 54 000 míst, přičemž sedačky budou odnímatelné, a stadionu mimo jiné přibude nová nosná střecha. Zůstane však atletická dráha, což byla jedna z podmínek Výboru pro podporu olympijského odkazu (LLDC).

Dlouholeté spekulace o tom, jak stadion bude v budoucnu využit, provázely mnohé kontroverze; mimo jiné zvláště o tom, zdali má být stavba, jejíž vybudování stálo 430 milionů liber (13 miliard korun) z veřejných peněz, de facto darována soukromému výdělečnému subjektu. West Ham totiž za pronájem zaplatí ročně 2 miliony liber a dopředu za rekonstrukci stadionu, jež by měla podle odhadů vyjít na zhruba 150 milionů liber, zaplatí pouhou desetinu. Zbytek zaplatí daňoví poplatníci, z čehož 40 milionů daruje městská část Newham.

Dohodu s "kladiváři" dnes oznámil londýnský starosta Boris Johnson. West Ham byl vybrán jako budoucí uživatel olympijského stadionu už předloni, ale tehdejší dohodu napadli další zájemci Tottenham a Leyton Orient a byla zrušena. Tottenham nabízel rozsáhlou rekonstrukci stadionu, který by tak přišel o atletickou dráhu; zároveň však součástí návrhu byla revitalizace starého atletického centra Crystal Palace.

Leyton Orient, nejbližší fotbalový soused olympijského stadionu, proti rozhodnutí argumentoval tím, že podle něj porušovalo zásady anglické Fotbalové asociace o vzdálenostech mezi stadiony jednotlivých klubů. Leytonu tak podle jeho majitele Barryho Hearna hrozí masivní úbytek fanoušků a následný zánik. V důsledku toho plánuje svůj klub přestěhovat do nedalekého hrabství Essex.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články