Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Olomoucký pokladník: Nahrávka odhalující korupci je podvrh

Olomouc – Verdikt v úplatkářské kauze mezi fotbalovými celky Sigma Olomouc a Bohemians Praha padne nejdříve v červenci. Olomoucký okresní soud po maratonu dnešních výslechů svědků případ odročil na 21. července. Dnes byla hlavním tématem audionahrávkou bývalého sportovního šéfa olomouckých fotbalistů Jiřího Kubíčka, která podle něj poukazuje na machinaci s penězi klubu. Podle pokladníka hanáckého klubu Ladislava Římského, který na nahrávce o penězích mluví, šlo však o nacvičený rozhovor, o jehož nahrávání však neměl potuchy. Římský u soudu řekl, že tím chtěl Kubíček zdiskreditovat klubového ředitele Sigmy Jaromíra Gajdu.

Nahrávku si Kubíček pořídil na vlastní pěst, když se údajně pokusil odhalit zákulisí aféry mezi Sigmou a Bohemians. Učinil prý tak z obavy, aby nebyl do případu zapleten. "Potřeboval jsem důkaz, abych mohl odejít z klubu s jistotou, aby mi to potom někdo nehodil na hlavu," řekl dnes před soudem Kubíček. Na mikrofonu je zachycen jeho rozhovor s Římským a tehdejší pokladník mluví o tom, kdy byly peníze vybrány a na čí pokyn to bylo. "V sobotu se hrálo, takže ve čtvrtek nebo v pátek. Už to bylo nachystaný. Ví to jen Koťas a Jarda, který dal pokyn," zaznělo z nahrávky.  

Audionahrávka vzbuzuje mnohé spekulace. Jeden z Olomoučanů například napsal soudci, že mu Kubíček řekl, že budou litovat, že prý donutil Římského potopit Sigmu. Ve stejném duchu mluvil i Římský, který dnes před soudem popřel, že by nahrávka odkrývala nějaké úplatkářství. "Samotné utkání a vznik nahrávky jsou naprosto dvě oddělené skutečnosti," uvedl Římský. Podotkl, že za nahrávkou stála tehdejší volba předsedy představenstva, o funkci měli podle něj zájem Kubíček i Gajda. Kubíček mu údajně řekl, že by jej měl kvůli jeho pracovnímu místu podpořit, a společně by měli proto sestavit rozhovor, kterým by Gajdu zdiskreditovali.   

Je nám líto, video expirovalo.
Případ údajné korupce znovu u soudu

"Řekl, že využijeme k diskreditaci utkání Sigmy a Bohemians. Instruoval mne, jaké otázky mi bude klást a jak na ně mám odpovídat. Kdybych to odmítl, dostal bych se do pozice dalších dvou našich zaměstnanců, kterým vyhrožoval vyhazovem," dodal. "Nevěděl jsem, že to nahrál. Nahrávka je nepravdivá, vynucená na mně panem Kubíčkem. Distancuji se od ní v celém rozsahu," řekl dnes Římský.   

Pokladník hanáckého klubu na své verzi trval i poté, co soudce přistoupil ke konfrontaci obou svědků. Z očí do očí se tak Římský s Kubíčkem přeli, čí verze je pravdivá. "Je to docela síla, že když mě někdo pohrozí vyhazovem z práce a na druhou stranu mi dá možnost, abych někoho pošpinil, že do toho půjdu," komentoval výpověď pokladníka soudce Aleš Vašků.   

Kromě přehrávání dalších audionahrávek, které si Kubíček pořídil, se dnes před soudem objevil také olomoucký trenér Zdeněk Psotka, asistent Martin Kotůlek a klubový ředitel Gajda. Všichni přitom popřeli, že by nějaké peníze vybírali či někomu předávali. "V žádném případě jsem pokyn k vyplácení peněz nedával, ani by to nešlo," uvedl Gajda. Hlavním svědkům dnes nechal soudce pořídit i kontrolní otisky prstů.   

Peníze měl předat Drobisz

Úplatkářská aféra vypukla poté, co v březnu 2010 prezident střížkovských Bohemians Praha Karel Kapr uvedl, že před prvoligovým duelem Olomouc - Bohemians Praha (hráno v květnu 2009 s výsledkem 3:0) zaplatil domácí klub soupeři 300 tisíc korun, aby vyhrál a dostal se do Evropské ligy. Peníze prý předal olomoucký brankář Petr Drobisz.   

V únoru 2011 obžaloval státní zástupce všechny čtyři aktéry aféry: Drobisze z podplácení, Kapra a fotbalisty Miroslava Obermajera a Davida Zoubka z přijímání úplatku. Drobiszovi hrozí až dva roky, ostatním aktérům tři. Převzetí peněz tehdejší hráči Bohemians u soudu přiznali, uvedli však, že to bylo kvůli snaze odhalit korupci. Drobisz to však popírá. Několikaměsíční prodlevu před oznámením Kapr vysvětlil tím, že se snažil získat důkazy.  

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články