Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Olomouc udolala Spartu a otevírá se jí cesta k Evropské lize

Plzeň - Fotbalisté Olomouce v dnešním finále Poháru České pošty porazili pražskou Spartu 1:0 a poprvé v historii se radují ze zisku některé domácí trofeje. O těsné výhře Sigmy na plzeňském stadionu rozhodl ve 47. minutě obránce Michal Vepřek.

Radost Petra Uličného
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Olomouc by měla startovat ve 3. předkole příštího ročníku Evropské ligy, pokud ji UEFA dodatečně nepotrestá za dřívější korupční aféru. Sparta, která v lize ztrácí čtyři body na vedoucí Liberec, na šestou výhru v poháru nedosáhla a hrozí jí, že v druhé sezoně za sebou nezíská žádnou z trofejí. Sigmě se dokonale povedla odveta za páteční ligovou prohru na Letné. Spartě mohla srazit sebevědomí už po třinácti minutách, kdy po Jarošíkově hrubce v rozehrávce neproměnil dvě velké šance za sebou Schulmeister, jehož druhou střelu na brankové čáře zastavil bek Pamič.

Pražany, hrající deváté pohárové finále, jako v drtivé většině jarních zápasů i dnes srážel nedostatek kreativity v útočné fázi. Stereotypně hrající Sparta zahrozila v prvním poločase jen Matějovského trestným kopem a Krejčího ránou do boční sítě. Hlavně začátek druhého poločasu bude Spartu dlouho strašit ve vzpomínkách. Olomouc už v březnu v Plzni vyhrála ligový zápas proti Viktorii drtivě 4:0 a také dnes dokázala, že se jí na západě Čech daří.

Spartu sevřela před její bránou a bek Vepřek už po dvou minutách po povedené individuální akci napálil míč s pomocí tyče do sítě. Pamič vzápětí odkopával po dalším závaru míč od brankové čáry a gólmana Vaclíka postrašila i Navrátilova střela. Velký kiks pak předvedl stoper Jakub Brabec, jehož zaváhání nevyužil při své další šanci Schulmeister. Sparta zvýšila nápor až v poslední půlhodině. Kweuke, kterého zadáci Sigmy hlídali lépe než před pěti dny, mířil nad břevno a proti Hušbauerově pokusu zakročil gólman Zlámal.

Sigma mohla také svůj náskok pojistit: postup čtyř hráčů na jediného sparťana ale před pokutovým územím pokazil špatnou nahrávkou znovu Schulmeister. Sigmu to na konci už nemrzelo. V hektickém závěru, který poznamenaly výtržnosti sparťanských příznivců, náskok uhájila. Kweuke v nastavení zahodil poslední šanci na vyrovnání. Olomouc porazila Spartu poprvé od října 2005 a zaplašila vzpomínky na loňské pohárové finále, v němž Mladé Boleslavi podlehla na penalty.

Sparta Praha - Sigma Olomouc 0:1 (0:0)

Branka: 47. Vepřek. Rozhodčí: Paták - Wilczek, Pelikán. ŽK: Kweuke, Hušbauer (oba Sparta). Diváci: 7 231.

Martin Hašek (Sparta): "Cítíme veliké zklamání, protože jsme pohár moc chtěli vyhrát. Teď se musíme připravit na závěr ligy. Musíme se postarat o to, aby to nemělo dopad na naši bojeschopnost. Ale nebojím se, že by nás to ovlivnilo. Začali jsme hrát vabank příliš brzy, chyběla nám trpělivost. Celkově dnešní zápas zapadl do těch nepřesvědčivých výsledků v průběhu jara. Ale zatím nechci mluvit o nepovedeném jaru, hodnocení bude až po sezoně. Stále věříme, že to můžeme v lize napravit."

Petr Uličný (Olomouc): "Odtrénoval jsem toho hodně a nikdy nic nevyhrál. Tak teď to mám asi za zásluhy. Pořád ale mám v hlavě tu záchranu, kterou ještě nemáme stoprocentně jistou. To je pro mě životní úkol. Věřím, že tento triumf nám pomůže tu záchranu dotáhnout. Musím za to poděkovat nejen hráčům, kteří jsou hlavním strůjcem, tak i celému realizačnímu týmu a vedení klubu. Jsme jedna velká rodina. A musím poděkovat i divákům. Nečekal jsem, že jich bude tolik. Myslím, že i předčili sparťanské fandy, takovou euforii jsem dlouho nezažil."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články