Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Olomouc podává protest proti výkonu rozhodčího Královce

Olomouc - Sigma Olomouc, respektive její vedení, hodlá podat protest proti výkonu rozhodčího Pavla Královce v nedělním utkání první fotbalové ligy s pražskou Spartou. Klub se nemíní ztotožnit s tím, že sudí v závěru utkání po střetu hostujícího brankáře Jaromíra Blažka s domácím záložníkem Rossim nenařídil penaltu, kterou podle nich v první chvíli odpískal.

Podle Sigmy Královec změnil své původní rozhodnutí a pokutový kop zrušil. Sudí však v televizním pořadu Studio fotbal tvrdil, že ukazoval dlaní směrem dolů na znamení odkopu a nepískal, což je při odpískání penalty nutné.

V televizních záběrech není situace zřejmá

Záběry, které odvysílala Česká televize, nejsou úplně průkazné, Královec se na nich objevuje až v momentě, kdy gestikuluje. Hanáci mají podle sportovního ředitele klubu Jiřího Kubíčka záznam situace z větší dálky, z něhož je prý jasně vidět, že rozhodčí nařídil penaltu.

"Královec vědomě lže. Máme záběry, na kterých je vidět, že použil píšťalku. Jasně ukázal podle pravidel na značku pokutového kopu a pokračoval v chůzi směrem k penaltovému puntíku. Teprve po diskuzi s hostujícími hráči pokutový kop odvolal. Kdyby nařídil odkop, ukázal by k zemi a stál, nebo couval do pole," stojí v protestu, v němž Kubíček poukázal i na bezprostřední reakci sparťanů.

"Brankář Blažek uklidňoval protestujícího Řepku, navíc se několik sparťanů chytilo za hlavu. Kušnír a Vacek se třináct sekund drželi za hlavu a pak byli překvapeni, že to není penalta," argumentuje Kubíček.

Incident se odehrál v nastaveném čase

Ke sporné situaci došlo v nastaveném čase, kdy se olomoučtí fotbalisté mocně hnali za vyrovnáním. Gól se jim však vstřelit nepodařilo a Sparta si v úvodním jarním kole připsala cenné tři body za výhru 1:0, které ji vrátily do boje o druhé místo v tabulce.

Podle olomouckého sportovního ředitele je do celé situace zapleten ještě někdo další. "Záznam na ČT4 je v přiblížení a rozhodčí není v době odpískání v záběru. Je tedy patrné, že ho někdo instruoval, co proběhlo v záznamu," naznačuje Kubíček tajemně.

Sportovní ředitel Sigmy je počínáním mezinárodního sudího, který v minulém týdnu řídil Pohár UEFA, velmi zklamán. "Je to zneregulérnění jarní části soutěže. K čemu trénujeme a připravujeme se na soustředění, když pak přijdeme o bod? Řekl jsem rozhodčímu, že se za něj stydím. Vůbec nechápu, jak může tenhle rozhodčí pískat, když za podivných okolností vyletí Matějek," připomněl Kubíček vyřazení rozhodčích Radka Matějka a asistenta Jana Filgase z listiny pro fotbalovou ligu kvůli nedodržení stanovených zásad.

Šéf komise rozhodčích Luděk Macela nechtěl dnes vynášet soudy. Společně se svými kolegy rozhodne až poté, co obdrží videozáznam Olomouce. Sigma stejně jako každý pořádající klub ho má za povinnost pořídit a poté předat svazu. "Já zatím viděl pouze rychlé záběry v televizi, z nichž se nedal udělat korektní závěr. Pokud to bude nutné, svoláme komisi na dřívější termín, ale zasedat bychom měli až 5. března," uvedl Macela.

Šéf komise rozhodčích nerozumí Kubíčkovu postupu

Nechápe, proč Kubíček spojuje kauzu Matějka a nyní Královce. "S Jirkou jsem dnes už jednou mluvil a vůbec nechápu, proč tyto případy začal spojovat. Matějek jasně porušil daná kritéria, do kterých Jirka nevidí, zatímco Královce nebylo proč postavit mimo," uvedl Macela.

Pokud by komise rozhodla, že argumentace Olomouce je bezpředmětná, propadl by poplatek ve výši 50 tisíc korun, který je třeba spolu se stížností zaplatit.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články