Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Olomouc čeká Everton, Spartu Maribor a Slavie pojede do Bělehradu

Nyon - Pouze fotbalistům Olomouce přisoudil los pro 4. předkolo Evropské ligy atraktivního soupeře. Po postupu přes skotský Aberdeen zavítají Hanáci znovu na Britské ostrovy, kde vyzvou přední anglický celek Everton. Sparta i Slavia pojedou do zemí bývalé Jugoslávie - Sparta změří síly se slovinským Mariborem a mistrovská Slavia se srbskou Crvenou Zvezdou Bělehrad. Na Liberec čeká rumunské Dinamo Bukurešť a na Teplice izraelský Hapoel Tel Aviv. Rozhodlo o tom dnešní losování ve švýcarském Nyonu. První zápasy čtvrtého předkola se hrají ve čtvrtek 20. srpna, odvety pak o týden později.

Zatímco Olomouc bude mít boj o postup velmi těžký, jelikož Everton je jasným favoritem, ostatní české celky by měly mít naději na účast v základních skupinách, které zaručují startovné ve výši milion eur (asi 25 milionů korun). Ve dvanácti čtyřčlenných skupinách se bude hrát podobně jako v Lize mistrů obvyklým stylem doma-venku o dvě postupová místa. Postupující týmy tak mají zajištěno dalších šest atraktivních zápasů s možností dalších zisků z televizních práv.

Everton patří k hlavním adeptům na vítězství v celé soutěži a pro Olomouc bude souboj těžkou zkouškou. V poslední sezoně anglické ligy dokázal jako jeden z mála týmů držet krok s nejsilnější čtveřicí a nakonec skončil na pátém místě. V týmu je hned několik reprezentantů z mnoha zemí. Pro Olomouc by však mohla být výhoda, že už si v souboji s Aberdeenem vyzkoušela ostrovní fotbal.

Dnešní los přisoudil českým týmům také celky, které tuzemským pohárovým zástupcům nejsou z nedávné minulosti nijak neznámé. Slavia vyzve Crvenou Zvezdu Bělehrad, kterou v sezoně 2006/2007 vyřadil z Poháru UEFA Liberec. Hapoel Tel Aviv, soupeř Teplic, ve stejné soutěži tentýž rok zase remizoval v základní skupině 1:1 s Mladou Boleslaví, a připravil tak Středočechy o postup. Tepličtí ale při losu mohli hovořit o štěstí - v osudí na ně čekaly i věhlasnější týmy v čele s Galatasarayem Istanbul a útočníkem Milanem Barošem, dále anglický Fulham či španělský Villarreal.

Izraelský soupeř Teplické příliš nepotěšil, prý je však hratelný

I když byl los 4. předkola Evropské ligy k fotbalistům Teplic zdánlivě milosrdný, nikdo ze Severočechů z Hapoelu Tel Aviv radostí příliš neskákal. Kouč Jiří Plíšek se obává, že izraelský tým je silnější, než by se mohl při pohledu z české kotliny zdát. "Soupeř by to mohl být příznivější než třeba Villarreal, izraelský klubový fotbal má ale velkou sílu, i když se to na první pohled nemusí zdát. O to víc je potřeba to lidem vysvětlit," řekl bezprostředně po losu teplický kouč Jiří Plíšek.

Slavia by brala jiného soupeře

Žádné velké nadšení nepanuje po losování čtvrtého předkola fotbalové Evropské ligy v Edenu. Dnešní los v Nyonu přiřkl Slavii Praha Crvenou Zvezdu Bělehrad, jež byla podle kouče Karla Jarolíma nejtěžší ze soupeřů, kteří pro jeho tým přicházeli v úvahu. "Z mužstev, které jsme mohli dostat, je to jistě nejtěžší protivník. Navíc se v Bělehradě budeme muset vypořádat s bouřlivou diváckou atmosférou. To by nás ale nemělo zaskočit, s tím musíme počítat," reagoval na los Jarolím.

Crvena Zvezda ve třetím předkole vyřadila Dinamo Tbilisi, když v Gruzii prohrála 0:2, ale doma zvítězila 5:2. "Bude to těžký protivník, ale přesto si myslím, že máme dobrou šanci. V poslední době měl jejich klub finanční problémy, museli prodat své nejlepší hráče a tým přebudovat a restartovat," osvědčil znalost prostředí srbský záložník Dušan Vasiljevič.

Sparta proti Mariboru naopak bude favoritem, možná jako jediný z českých týmů v dnešním osudí, a pokusí se napravit vyřazení ze 3. předkola Ligy mistrů s Panathinaikosem. Liberec čeká Dinamo Bukurešť, které bylo nasazeno přímo do 4. předkola, zatímco Slovan hladce přešel přes Vaduz.

České týmy ve 4. předkole Evropské ligy:

Everton - Olomouc

Teplice - Hapoel Tel Aviv

Sparta - Maribor

Dinamo Bukurešť - Liberec

Slavia - CZ Bělehrad

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články