Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Ohrozí reprezentaci remízový strašák z Malty?

Praha – Bude to na chlup přesně osmnáct let, až vyběhnou čeští reprezentanti v Plzni k zápasu s Maltou v kvalifikaci o MS v Brazílii. 12. října 1994 remizovali tehdejší členové národního výběru pod taktovkou Dušana Uhrina v La Valettě 0:0, a přestože na úspěšné Euro do Anglie postoupili, nebylo to poprvé ani naposled, co fotbalisté Malty český nároďák í díky vyloučení jednoho z českých obránců potrápili.

Reprezentační tým Malty
zdroj: mfa.com.mt

Díl první – kvalifikace MS do Mexika

Tým vedený Josefem Masopustem a s kapitánem Fialou nedokázal na jihoevropském ostrově skórovat a ve skupině skončil s devíti body předposlední právě před Maltou. V samotném utkání neproměnil pokutový kop Jan Berger. Ofenzivu táhly taková esa jako Griga, Hašek nebo Knoflíček.

Malta – Československo 0:0, 21. dubna 1985

Sestava: Borovička – Fiala, Prokeš, Kukučka, Chaloupka (78. Zelenský), Berger, Hašek, Sloup, Janečka, Griga, Knoflíček (78. Mičinec)

Díl druhý – kvalifikace ME do Anglie

Na začátku září 1994 deklasovali Němeček a spol doma v Ostravě Maltu 6:0. Hattrickem se blýskl útočník Sparty Horst Siegl. O měsíc později přišla další bezbranková remíza, kdy od 58. minuty nehrál vyloučený Jiří Novotný. Reprezentační výběr zažil ve stejné kvalifikaci ještě jednu blamáž – prohrál v Lucembursku 0:1. Postup z kvalifikace, kde byli Nizozemci nebo Norové a nakonec stříbrné tažení v Anglii se dá pokládat za zázrak.

Malta - Česko 0:0, 12. října 1994

Sestava: Srníček - Kubík - Novotný, Suchopárek - Látal, Hašek, Němeček (43. Kadlec), Němec, Šmejkal (70. Frýdek) - Skuhravý, Kuka.

Díl třetí – kvalifikace MS 2002

Fotbalový trpaslík z Malty se už natrvalo přeměnil v noční můru v roce 2000 v kvalifikaci o postup na mistrovství do Koreji a Japonska. Utkání znovu ovlivnilo vyloučení. Za oplácení dostal těsně po přestávce červenou kartu Tomáš Řepka a celek vedený Jozefem Chovancem už nedokázal sebrat síly na plnohodnotný zisk bodů. Na šampionát do Asie se fotbalisté nedostali. 

Malta - Česko 0:0, 11. října 2000

Sestava: Srníček - Fukal (45. Látal), Rada, Řepka, Týce - Poborský, Bejbl, Nedvěd, Horváth (61. Vlček) - Koller, Sionko (81. Lokvenc).

Dušan Fitzel
zdroj: ČTK

Podle nynějšího technického ředitel FAČR Dušana Fitzela, který reprezentaci Malty vedl v letech 2006–2009, jsou Malťané díky historickým výsledkům natěšení i pro zápas v Plzni. "Český nároďák měl s Maltou několikrát velké problémy a ty výsledky nás pak zabrzdily. Takže Malťané jsou kvůli tomu teď sebevědomí. I teď by se rádi na favorita vytáhli. Oni mají v každé kvalifikaci jeden nebo dva senzační výsledky. Modlím se, aby to nepřišlo zrovna v pátek proti nám," prohlásil Fitzel a dodal: Oni si teď docela věří, ale když je zmáčkneme a dáme rychlé góly, položí se." Otázkou zůstává, kdo se o bleskovou trefu postará…

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články