Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Ofsajdová mince pravidlo nechápe, tvrdí odborníci

Londýn - Nová "fotbalová" mince, která má pomoci laikům pochopit ofsajd, je dle názoru odborníků "totálně zastaralá" a "matoucí". Rozhodčí totiž tvrdí, že padesátipence znázorňuje pravidlo před rokem 1995, kdy se v ofsajdu ocitl každý hráč, který byl v době přihrávky za obranou. Mezinárodní panel FA ovšem nařízení změnil, což ale mince údajně nereflektuje.

Fotbalová mince
zdroj: ISIFA

"Ofsajdová" mince představuje jednu z devětadvaceti personalizovaných sportovních platidel, vytvořených jako reklama a připomínka letošní londýnské olympiády. Znázorňuje záložníka, který si vybírá hráče pro přihrávku. První je vpravo na pozici soupeřova obránce, viditelně mimo ofsajdovou past. V té se ovšem nachází útočník nalevo. Diagram ale dle odborníků nereflektuje změnu pravidel, která byla vytvořena pro omezení zbytečných přerušování hry.

Dle nových pravidel stání v ofsajdové pozici automaticky neimplikuje prohřešek proti pravidlům. Oproti tomu se rozhodčí posledních sedmnáct let rozhodují dle toho, zda je hráč v ofsajdové pozici aktivní, ať už "hrající, bránící ve hře soupeři či získávající výhodu ze svého postavení." Tato změna znamená, že pokud záložník přihraje hráči nalevo, ten nemusí nutně do hry zasáhnout a ta bude pokračovat nepřerušena.

Minci prohřešek nezajímá, tvrdí designér

Královská mincovna Royal Mint se brání tím, že "mince měla vyprovokovat diskuzi.Dle člena asociace rozhodčích Mala Daviese je takováto informace trapná. "Lidé si budou myslet, že to je součást pravidel. Je to ovšem vrcholně zastaralá verze. Na hřišti může vést až k tomu, že se hráči budou dožadovat zapískání kdykoliv se útočník ocitne v postavení mimo hru. Mince sice vypadá dobře, bohužel nás ale vrací půl století a zamotává pravidla ještě více, než jsou," tvrdí spolupracovník bývalého šéfa anglických rozhodčích Ketiha Hacketta.

Mluvčí Royal Mint Susannah Lee tvrdí, že reakce na spuštění mince do oběhu byly fenomenální. "Má krásný a netradiční design, který jasně a přehledně reprezentuje ofsajdové pravidlo," řekla anglickému Guardianu. "Na minci navíc není nikde napsané, že hráč v ofsajdové pozici páchá přestupek proti pravidlům," kritizuje Daviesovu interpretaci designér mince Neil Wolfson. "Mince pouze ukazuje, že je hráč v ofsajdovém postavení, což je pravda nehledě na výrok rozhodčího," tvrdí.

Zdroj
ČT sport, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články