Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Odvolání trenéra Marka po prvním kole je unikát

Praha - Ve fotbalové lize ještě nebylo odehráno ani celé první kolo a o práci už přišel první trenér. Na nevydařený start Baníku Ostrava, který doma podlehl Teplicím 3:4, doplatil trenér Karol Marko. Tak brzy ještě žádný z trenérů v první lize neskončil. Dosud držela primát nejrychleji odvolaného kouče první ligy trojice trenérů Karol Dobiaš, Karel Večeřa a Jiří Kotrba, kteří opustili lavičku po dvou odehraných kolech. Nejdéle beze změny naopak vydržela loňská sezona, kdy skončili jako první až po desátém kole příbramský Martin Hřídel a Karel Jarolím ze Slavie.

Nový kouč Baníku Pavel Malura považuje nabídku klubu za opravdovou výzvu, dosud vedl třeba českou reprezentační šestnáctku, prvoligové Slovácko nebo Štětín v polské ekstraklase. "Je to výzva, na kterou jsem čekal dvacet let, co se věnuji trénování. Vést Baník v první lize," řekl Malura, který na ostravské lavičce v sobotu večer vystřídal odvolaného Karola Marka.

Pavel Malura:

0"Ani chvilku jsem neváhal, byla to jasná volba. Je to výzva, na kterou jsem čekal dvacet let, co se věnuji trénování. Vést Baník v první lize. Uvědomuju si, že je to velmi zavazující, ale můžu se odvděčit za důvěru a dlouhé roky, co jsem v Baníku pracoval."

Dlouholetý trenér mládeže v Baníku pro vrcholový fotbal připravil třeba Václava Svěrkoše nebo Michala Papadopulose, z klubu pak na několik sezon odešel a působil ve Štětíně, Žižkově, Slovácku, Hradci Králové, Nitře, Žilině a Čáslavi. Loni na podzim se na Bazaly vrátil a v sobotu večer ho vedení klubu po blamáži s Teplicemi přesadilo od třetiligové rezervy rovnou k prvoligovému mužstvu.

K hlavnímu týmu se však přesouvá za složité situace. Klub netají ekonomické těžkosti, fanoušci se bouří proti majiteli Tomáši Peterovi i hrozícímu stěhování do Vítkovic a prvoligový tým po několika debaklech v přípravě v sobotní premiéře neudržel proti Teplicím ani vedení 3:1. Nervozita by se na Bazalech dala krájet. "Věřím, že se nám celé to období podaří překlenout. Jako příklad nám může sloužit Slavie, která byla na jaře v ještě složitější situaci a nakonec to zvládla perfektně. Věřím, že to dokážeme i my," uvedl Malura.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články