Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Odvolací komise zrušila trest Olomouci za údajnou korupci

Praha - Odvolací a revizní komise Fotbalové asociace České republiky označila kvůli závažným procesním nedostatkům za neplatný trest disciplinární komise pro Olomouc za údajnou korupční aféru. Hanácký klub byl v srpnu potrestán odpočtem devíti bodů a pokutou čtyři miliony korun a brankář Petr Drobisz zákazem činnosti na rok a půl za to, že se v květnu 2009 údajně pokusili hráčům Bohemians Praha předat při vzájemném utkání úplatek 300 tisíc korun. Dvouletý zákaz působení ve fotbale dostal bývalý sportovní ředitel Sigmy Jiří Kubíček. Případem se bude znovu zabývat disciplinární komise. Případem se rovněž zabývá olomoucký okresní soud, který jednání odročil na říjen.

"Odvolací a revizní komise se shodla na tom, že rozhodnutí, která se týkají Sigmy Olomouc, pana Drobizse a pana Kubíčka, považujeme za nulitní," prohlásila dnes předsedkyně odvolací komise Markéta Haindlová.

Podle rozhodnutí disciplinární komise se Olomouc v květnu 2009 pokusila uplatit střížkovské Bohemians částkou 300 tisíc korun, přičemž peníze měl soupeři předat právě Drobisz. Disciplinárka před měsícem po sérii několika zasedání a vyslechnutí svědků usoudila, že ke korupci opravdu došlo, a udělila tresty.

Je nám líto, video expirovalo.
Olomouc dostane body zpět

Podle ORK však při rozhodování disciplinární komise došlo k závažným procesním nedostatkům. "Zásadní je především to, že se jednání disciplinárky účastnil Roman Brnčal, který poskytoval v rozhodné době právní služby klubu Sigma Olomouc. Tato skutečnost vyvolává vážné pochybnosti o rozhodování disciplinární komise," vysvětlila Haindlová.

"Problém není ani tak ve skutkových zjištěních, ale v právních závěrech o nich učiněných. V podstatě to znamená, že řízení se vrací do stavu před vydáním rozhodnutí disciplinární komisí," dodala Haindlová. ORK tak rozhodla i přesto, že se Olomouc rozhodla stáhnout své odvolání proti trestu a odvolávali se tak jen Drobisz a Kubíček. Při projednávání jejich odvolání však komise došla k závěru, že v celém případu došlo k pochybení a že mohlo dojít k předpojatosti, proto trest anulovala.

Olomoucký klub, který se po zrušení bodového odpočtu posunul v prvoligové tabulce na šesté místo, se proti údajnému spojení s Brnčalem ohradil. "Dozvěděli jsme se z médií vyjádření předsedkyně ORK Haindlové, že došlo k závažným procesním nedostatkům, z nichž hlavní je to, že Roman Brnčal byl nějakým spolupracovníkem SK Sigma Olomouc v inkriminovanou dobu. Pokud to prohlašuje, tak lže nebo ji někdo obelhal. Pan doktor Brnčal žádnou smlouvu s SK Sigma nikdy neměl, žádné poradenství nebo právní služby pro náš klub nevykonával," řekl místopředseda představenstva Sigmy Jaromír Gajda.

Nová podoba ligové tabulky
zdroj: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články