Odvetu FA Cupu koučovat nebudu. Já i kluci máme dovolenou, řekl Klopp a povolá "děti"

Místo pohlídání hladkého postupu a potvrzení role favorita nastala komplikace. Fotbalisté Liverpoolu neudrželi v utkání 4. kola FA Cupu vedení 2:0 na půdě Shrewsbury a po remíze 2:2 musí absolvovat odvetu. A ta je v polovině "zimní" anglické pauzy. Kouč vládců Premier League Jürgen Klopp ale hned po střetnutí oznámil, že ani tento scénář jeho plány nezmění. On ani hráči prvního týmu tak na zápase na Anfield Road nebudou a šanci dostanou mladíci a trenér juniorky.

Kouč Liverpoolu Jürgen Klopp
zdroj: ČTK/PA/ autor: Nick Potts

Už to v této sezoně jednou nastalo. V polovině prosince měli fotbalisté Liverpoolu kromě mistrovství světa klubů odehrát i čtvrtfinále Ligového poháru. A tak padlo rozhodnutí. Zatímco v Kataru vyběhly všechny hvězdy "reds", na půdě Aston Villy nastoupila sestava mladíků, jež zaznamenala porážku 0:5.

Tentokrát sice odveta 4. kola FA Cupu nekoliduje s některým dalším zápasem, ale zasahuje do novinky v anglickém prostředí, zimní přestávky, která je plánována na čtrnáct dní na začátku února. A střetnutí na Anfield Road se odehraje čtvrtého.

Pro Liverpool, který má v posledních týdnech extrémně našlapaný program, by to tak znamenalo, že by místo 14 dní volna mezi 2.-15. měl tým jen 11. Trenér Jürgen Klopp ale na úpravu plánů kvůli odvetě nepřistoupí a hráči prvního týmu dostanou volno.

"Už před dvěma týdny jsem řekl klukům, že budeme mít zimní přestávku, což znamená, že tady nebudeme. Odvetu odehrají "děti". Vím, že to není populární řešení, ale v našich očích je to správné řešení," řekl Klopp, jenž se odkázal na nařízení vedení z minulého roku.

"V dubnu jsme dostali dopis od Premier League, kde nás žádali, abychom respektovali zimní přestávku a neorganizovali si žádné přátelské střetnutí. Takže to budeme respektovat. Když to asociace nerespektuje, my to nezměníme. Prostě tam nebudeme," prozradil Klopp, jehož na lavičce nahradí trenér livepoolské U23 Neil Critchley.

Liverpool od začátku prosince odehrál už 15 zápasů, během nichž vypadl z Ligového poháru, vyhrál mistrovství světa klubů, zajistil si postup do další fáze Ligy mistrů a v domácí soutěži pokračoval v cestě za titulem, když v prosinci a lednu vyhrál všech devět ligových zápasů a v ročníku má zatím bilanci 22 vítězství a 1 remízy.

Německý kouč si však i přes nebývalou jízdu Liverpoolských na náročné rozlosování pravidelně stěžuje, jelikož v jeho očích hráče takto nahuštěné zápasy ničí. I proto nechce o možném narušení zasloužené pauzy ani slyšet.

"Musíme jednat ve prospěch hráčů. Potřebují odpočinek, psychický i fyzický, a o tom zimní přestávka je. Museli jsme se tak rozhodnout předem, protože kluci mají rodiny. Reprezentanti jako Jordan Henderson, Virgil van Dijk, Trent Alexander-Arnold, Mo Salah, Sadio Mané nemají žádné volno," konstatoval s tím, že jeho svěřenci se to dozvěděli ještě v době, kdy se nevědělo o možné odvetě.

Oblíbený manažer si ale postěžoval i na výkon týmu proti třetiligovému celku. I když nasadil opět sestavu plnou mladých nadějí, kterou doplnili zkušení Dejan Lovren či Joel Matip, očekávalo se hladké vítězství a postup. Jenže Liverpool jasný zápas ztratil.

Vstup do utkání měl favorit skvělý. Po krásné týmové akci a preciziní přihrávce Pedra Chirivelly se prosadil osmnáctiletý Curtis Jones, jenž už v předchozím kole FA Cupu nádhernou brankou zajistil výhru nad rivalem z Evertonu.

"Reds" navíc měli i povedený začátek druhé půlky, kdy si kuriózní vlastenec vstřelil Donald Love. Domácí to ale nezlomilo. Začali hrát aktivněji a využívali chyb v rozehrávce favorita. Hvězdou zbytku zápasu se pak stal střídající Jason Cummings, jenž proměnil penaltu a následně i vyrovnal po nepřesvědčivých obranných zákrocích dua Matip, Lovren.

"Ale těch nedostatků bylo mnohem více a nemáme asi tolik času, abych řekl vše, co bylo špatně. Dali jsme jim spoustu možností, takže bylo náročné zápas vyhrát. Brankář Adrián měl až moc práce. Dostávali jsme je do brejků po našich ztrátách. Musím Shrewsbury pogratulovat. Remíza byla naprosto zasloužená a řekl, bych, že měli i na víc," dodal Klopp.

Outsider si tak zajistil vysněnou odvetu na Anfield Road. Hlavní hvězdy včetně trenéra ale tentokrát budou chybět.

Zdroj
ČT sport, BBC, goal.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články