Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Odkládaní zápasů při vysokých vedrech? Musíme chránit zdraví fotbalistů, říká hráčská unie

Fotbal za extrémních veder? Podle hráčské unie FIFPro už nikoliv. Organizace se obrátila na FIFA se žádostí o zavedení teplotních limitů. Při jejich překročení by se zápasy odkládaly.

Fotbal za časů vysokých teplot
zdroj: ČTK/DPA/firo Sportphoto

"Chtěli bychom mít hranici, nad kterou by se hra přerušovala, ať už by šlo o finále mistrovství světa, nebo ligový zápas," řekl lékařský expert FIFPro Vincent Gouttebarge.

Podle směrnic FIFA lze utkání přerušit a umožnit hráčům ochlazení v 25. a 70. minutě, pokud je při určité vlhkosti a oblačnosti teplota vyšší než 32 stupňů Celsia.

V případě dvacetiletých a mladších hráčů je to osmadvacet stupňů. FIFPro požadují pauzy na ochlazení při dvaceti osmi stupních a při 32 stupních přerušení zápasu.

"Ty směrnice dostatečně nechrání zdraví hráčů a neumožňují jim podávat maximální výkony," míní Gouttebarge.

Pořadatel nejbližšího MS Katar vybavil stadiony chladicí technologií, navíc byl turnaj přeložen z letního na podzimní termín.

FIFPro už myslí na další šampionát v roce 2026, který se může hrát ve městech, jako jsou Miami, Atlanta, Orlando, Dallas a Houston, kde v létě panují velká vedra. "Může to být problém," uvedl Gouttebarge.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články