Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Odešel brankář anglických mistrů světa a jeden z nejlepších gólmanů historie Gordon Banks

Fotbalový svět opustil jeden z jeho předních brankářů. Anglický gólman Gordon Banks, který byl v brance zlatého týmu ze světového šampionátu 1966, zemřel v 81 letech.

Gólman Gordon Banks
zdroj: ČTK/AP/PA

Obdivuhodně mrštný brankář byl jednou z hlavních postav domácího týmu Anglie, který v roce 1966 vybojoval pro kolébku fotbalu dosud jediný titul mistrů světa.

Zářil i na dalším šampionátu v Mexiku, kde se do paměti fanoušků vryl jeho famózní zákrok proti Pelého hlavičce, jímž odvrátil takřka jistý gól. Ve čtvrtfinále proti týmu SRN Banks kvůli zdravotním problémům chyběl a Angličané vypadli.

Banks odstartoval profesionální kariéru v třetiligovém Chesterfieldu, v nejvyšší soutěži odchytal v dresu Leicesteru a Stoke téměř 500 utkání. V reprezentaci nastoupil do 73 zápasů, v 35 udržel čisté konto.

Na jaře 1972 byl vyhlášen nejlepším fotbalistou Anglie, ale o pár měsíců později měl vážnou automobilovou nehodu. Po ní i přes okamžitou operaci přestal vidět na pravé oko, a tak musel v 34 letech s vrcholovým fotbalem skončit.

Poté ještě dvě sezony působil v americké profesionální lize, v roce 1977 byl dokonce vyhlášen nejlepším brankářem soutěže. Krátce trénoval, napsal několik autobiografií.

Na přelomu milénia jej Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků vyhlásila druhým nejlepším brankářem 20. století po Lvu Jašinovi.

Je nám líto, video expirovalo.
Zemřel jeden z nejlepších brankářů fotbalové historie Gordon Banks
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články