Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Od pátku může na zápasy maximálně 1000 fanoušků, omezen je i amatérský sport

Na sportovní zápasy bude moct od pátečních 18 hodin dorazit maximálně 1000 lidí. Nařídila to vláda v reakci na šíření koronaviru. Platí, že musejí být po očkování nebo prodělaném covidu, což byla novinka od pondělka. Aktuálně kapacita omezená nebyla. Omezení se tak dotkne už pátečních utkání hokejové extraligy a víkendových duelů nejvyšší soutěže v hokeji, fotbale i dalších sportech.

Koronavirus
zdroj: ČTK/AP autor: Kerstin Joensson

Na restrikce doplatí například i fotbalisté Sparty v Evropské lize, v jejímž posledním kole bude 9. prosince pražský klub hostit Bröndby Kodaň. Slavia a Jablonec, další dva čeští zástupci ve fotbalových evropských pohárech, hrají v posledním kole základní skupiny venku.

Omezeny budou také aktivity v amatérském sportu, kde se může hromadných akcí typů zápasů a turnajů zúčastnit maximálně sto lidí. Nyní byl limit tisíc. Na rozdíl od restrikcí, které trvaly od loňského podzimu do letošního jara, tentokrát zůstávají venkovní i vnitřní sportoviště otevřená a trénink i soutěže jsou povolené. Na děti do 12 let se nevztahují žádná omezení, mládež do 18 let se může při zápasech prokazovat i PCR testem a pro dospělé platí režim očkování nebo prodělané nemoci jen při zápasech. Pravidelné tréninky ve stálých skupinách se mohou konat bez prokazování jen se sledováním příznaků.

Po omezení hromadných akcí volali hejtmani nejhůře postižených moravských krajů, kde mají problémy nemocnice. Zlínský Radim Holiš to ve spolupráci s hygieniky veřejně doporučil už dříve, ale například fotbalové Slovácko toto doporučení nerespektovalo. Vítězství 4:0 nad Spartou tak v neděli viděl vyprodaný bezmála osmitisícový stadion. Při dalším šlágru s konkurentem v boji o titul Plzní může mít Slovácko 5. prosince v hledišti jen tisícovku lidí.

Zásadní bude omezení přístupu diváků i pro hokejové kluby. Extraligové návštěvnosti vládnou Pardubice (průměr 7890 diváků na domácí utkání) a Sparta (7169).

"Hrát s omezeným počtem fanoušků na tribunách znamená pro klub opět obrovské finanční ztráty. Věřili jsme, že už se loňská situace nebude opakovat. Přednostní účast na zápasech Sparty budou mít naši permanentkáři, kteří nás už po posledním období pandemie významně podpořili," uvedla generální manažerka Sparty Barbora Snopková Haberová.

Přesto opětovně zavedené omezení chápe. "Rozhodnutí vlády musíme respektovat. Zdraví nás všech je na prvním místě. Jako HC Sparta Praha podporujeme očkování, které vnímáme jako nejjednodušší způsob, jak se vrátit k běžnému způsobu života," dodala Snopková Haberová.

Řada klubů situaci monitoruje a čeká na detailní znění vládních nařízení. "Dynamo Pardubice pozorně sleduje současnou situaci a z ní plynoucí změny ve vládních nařízeních. V tuto chvíli čekáme na konkrétní znění těchto opatření. Až je obdržíme, tak je pečlivě prostudujeme a vydáme oficiální stanovisko klubu," uvedl klub na svém webu.

"Rozhodnutí vlády musíme respektovat, bližší podmínky pro vstup na naše domácí utkání stanovíme během zítřka. Samozřejmě se bude vše i konzultovat mezi extraligovými kluby v rámci APK (Asociace profesionálních klubů). Na nějaké podrobnější prohlášení je nyní brzo," poskytla ČTK vyjádření za hokejovou Mladou Boleslav tisková mluvčí Jitka Čechová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články