Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Od hostince U Dubu až k Městskému stadionu, Baník Ostrava slaví 95 let

Praha - Významné jubileum v klubové historii slaví FC Baník Ostrava. Před 95 lety byl totiž v hostinci U Dubu založen a nastartoval éru, během které získal tři československé a jeden český ligový titul. Tým ze slezské metropole, jehož dres v minulosti oblékala řada reprezentantů a v případě dua Marek Jankulovski - Milan Baroš i vítězů Ligy mistrů, patří mezi nejstabilnější členy nejvyšší soutěže. 

Stadion Bazaly
zdroj: www.ostrava.cz

Klub založilo v hostinci U Dubu několik desítek fotbalových nadšenců, převážně horníků. "Na Slezské Ostravě se sportovalo už v roce 1908, ale záhy přišla 1. světová válka. Po ní se lidé začali organizovat, což vedlo k vzniku klubu. Zakládající listinu tehdy podepsalo 20 členů a za rok už jich bylo 43," vyprávěl bývalý hráč a trenér Jaroslav Jánoš.

S ohledem na poválečné období byly začátky nesmírně obtížné ve všech směrech. "V té době bylo těžké získat víceméně cokoli. I míče, kopačky, sítě nebo hřiště, které SK Slezská neměla vlastní," pokračoval Jánoš.

"V Ostravě se využívaly určité plochy, kde se dalo trénovat. A to až do roku 1924, kdy bylo otevřeno hřiště Na Kamenci. O deset let později klub přesídlil na Starou střelnici," dodal.      

Je nám líto, video expirovalo.
Baník Ostrava slaví 95 od založení klubu

Během 95 let se kromě sídla mnohokrát změnil i název tradičního celku. Základající SK Slezská později mimo jiné vystřídal Sokol Trojice, Sokol OKD či stávající Baník (slovensky horník, pozn. autora). 

Nejlepší fotbalová etapa se datuje do sedmdesátých let. "Trenér Evžen Hadamczik tehdy zavedl přísný režim, jehož zásluhou dosáhl velkých úspěchů," prohlásil Jánoš.

SK SLEZSKÁ OSTRAVA -> FC BANÍK OSTRAVA

8. září 1922 – v hostinci U Dubu se několik desítek nadšenců rozhodlo založit klub

14. října 1922 – oficiální založení SK Slezská Ostrava

19. srpna 1934 – slavnostní otevření stadionu Stará střelnice

19. dubna 1959 – slavnostní otevření stadionu Bazaly

31. července 2015 – oficiální přestěhování na Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích

Za "panování" svérázného kouče získal FCB dva československé tituly. Tým pod jeho vedením neprohrál 74 utkání v řadě a postoupil do semifinále Poháru vítězů pohárů, kde ho vyřadila Fortuna Düsseldorf.  

Klub je rovněž známý početnou fanouškovskou základnou. "Už na Staré Střelnici chodilo až 30 tisíc diváků. Lidé v Ostravě fotbal milovali a milují dodnes," zakončil Jánoš.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články