Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Obrečela jsem hodně zápasů, říká rozhodčí Damková

Praha - Nejznámější česká fotbalová rozhodčí Dagmar Damková má za sebou nespočet úspěchů. Jako první narušila tuzemský pánský klub rozhodčích v nejvyšší soutěži. Rozhodovala o zlatu na olympijském turnaji žen v Pekingu nebo loňském mistrovství Evropy. Přiznává ale, že přišly i chvilky, kdy svého rozhodnutí pískat litovala: "Já jsem obrečela docela hodně zápasů. Bylo to především v začátcích, které byly docela krušné." Dagmar Damková byla hostem pořadu Hyde Park ČT24.

Dagmar Damková
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Musela jsem přeskakovat klacky, které mi házeli pod nohy, protože tu byl názor, a myslím, že ještě hodně je, že žena do fotbalu nepatří," zdůrazňuje. Stejně jako všichni fotbalisti začínala Damková na trávníku za domem. Její profesionální kariéra vedla přes Rapid Plzeň až do německé ženské ligy.

V jednadvaceti letech přešla takzvaně na druhou stranu. Rok 2003 znamenal pro český fotbal přelom, když Dagmar Damková jako první žena pískala zápas naší nejvyšší fotbalové soutěže. Od té doby se v utkáních první a druhé ligy objevuje pravidelně.

Je nám líto, video expirovalo.
Hyde park

Přesto tvrdí, že úplatky jí nikdo ani nenabízel. "Snažím se být co nejvíce spravedlivá, takže ani s náznakem ke mně nikdy nikdo nepřišel." Ze zápasu si prý ale občas odveze parfém nebo bonboniéru.

Baník - Sparta, to je tady vrchol

Stejně jako fotbalisté se také ona o místo v sestavě rozhodčích musí stále prát. "Ne pro všechny, ale pro hodně mužů, je nepříjemné, že žena je má porážet. Takže je to boj," říká. A Dagmar Damková bojuje statečně. Už v roce 2004 rozhodovala na olympijském trávníku v Aténách.

Vrcholy kariéry ale přišly v Číně: v roce 2007 na mistrovství světa žen rozhodovala semifinálový zápas, o rok později, pod pěti kruhy v Pekingu, už pískala finále. "Pak přišlo ještě finále mistrovství Evropy. A pak Baník – Sparta, což je takový vrchol tady," vypočítává Damková. "A derby jsem měla v poháru," dodává s úsměvem. Za český fotbal se Damková bije i mimo hřiště. Stojí totiž v čele ženského fotbalového svazu.

Videorozhodčí ano. Společná liga ne.

Po několika sporných situacích na letošním světovém šampionátu se vážně mluví o potřebě videorozhodčího. S tím Damková souhlasí. Rozhodovala by tak ale pouze situace zásadní důležitosti. Trenér by mohl o využití záznamu požádat jen omezeně. "Dala bych limit jedna situace za poločas," říká Damková. Naopak myšlenka česko-slovenské ligy se jí nelíbí. "Není to, co by bylo pravé ořechové."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články