Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

OBRAZEM: Fanoušci Španělska slavili titul po celém světě

Madrid – Výhru španělských fotbalistů ve finále mistrovství světa slavili fanoušci nejen přímo ve Španělsku, ale po celém světě. Lidé se španělskými vlajkami a dresy oslavovali historický triumf a zabarvili ulice měst do žlutočervené barvy. Divoký rej fanoušků Španělska zažil Madrid, Johannesburg, Řím i Ciudad de México. Ve Španělsku dokonce dva lidé při oslavách přišli o život. V pondělí večer přivítaly v metropoli národní tým statisíce fanoušků.

První titul mistrů světa ve fotbale přinesl do Španělska bujaré veselí, díky kterému mohli lidé zapomenout na ekonomické a politické problémy, se kterými se jejich země potýká. V centru Madridu slavilo vítězství národního týmu dlouho do rána kolem 200 tisíc lidí. Podle redaktora ČT Adama Kautského museli včera madridští záchranáři vyjíždět k 260 případům, asi padesátka lidí skončila v nemocnici s lehkými zraněními.

K nepokojům došlo v Barceloně, kde se skupiny fandů popraly. Výsledkem bylo 74 zraněných osob včetně 12 policistů a zhruba dva tucty zadržených. Podle policie docházelo i k podpalování automobilů a kontejnerů. Výtržníci pak měli zaútočit na policejní auta lahvemi a kamením.

Ve Španělsku dokonce zaplatili dva fanoušci oslavy titulu životem. Ke smrtelnému úrazu došlo v andaluském městě Algericas, kde se krátce po finále zřítil třiatřicetiletý muž z balkonu svého bytu. V Cáceres se osmačtyřicetiletý fanoušek utopil v bazénu, do kterého hromadně naskákali další fotbaloví příznivci.

Fotbaloví mistři světa s trofejí dorazili do Madridu

Na letišti vítal národní hrdiny dav příznivců skandováním "Mistři, mistři." Kapitán týmu Iker Casillas fanouškům na oplátku ukázal na schůdcích z letadla zlatý pohár. Španělský tým absolvoval oficiální přivítání u krále Juana Carlose v Královském paláci, přivítal ho i premiér José Luis Zapatero.

Při audienci u krále dostal vládnoucí monarcha fotbalový dres podepsaný všemi hráči a nechal se zvěčnit na společné týmové fotografii. "Nadchli jste celou zemi a proměnili ve skutečnost ty nesmělejší sny. Proto vám děkuji ve jménu celé země," pronesl Juan Carlos, jenž na setkání přivedl celou rodinu včetně malých vnuček Leonor a Sofíe oblečených do národních dresů.

Vrcholem dnešních oslav byla triumfální jízda otevřeným autobusem do centra Madridu. V ulicích svěřence kouče Vicenta del Bosqueho oslavovalo několik set tisíc fanoušků oblečených do červenožlutých národních barev.

V Amsterodamu sledovalo zápas na Náměstí muzeí kolem 100 tisíc fanoušků. Mnozí z nich nechtěli po prohraném utkání o fotbale vůbec mluvit, stěžovali si na výkon hlavního rozhodčího Howarda Webba. Noc poražených proběhla v Nizozemsku bez větších incidentů, v Haagu policie zasahovala proti 200 výtržníkům, z nichž 40 zatkla.

V doprovodu bojového letounu vyvedeného v oranžové barvě se v pondělí vpodvečer vrátili z MS také fotbalisté Nizozemska. Poražené finalisty přivítali na amsterodamském letišti Schiphol fanoušci s květinami v rukách, tým pak odjel do hotelu v Noordwijku. V úterý se do Amsterodamu mužstvo vrátí, aby absolvovalo plavbu po tamních kanálech před fanoušky, kterých se i přes finálový nezdar očekává v ulicích na milion.

RADOST ŠPANĚLŮ...

...A SMUTEK NIZOZEMCŮ

Hlavní zprávy

Nejčtenější články