Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Obrat přinesl Manchesteru City titul. Liverpool zaostal o jediný bod

Fotbalisté Manchesteru City třemi góly od 76. do 81. minuty otočili zápas s Aston Villou a po výhře 3:2 obhájili prvenství v anglické lize. Celkově získali osmý ligový titul v klubové historii. "Citizens" nasbírali v sezoně 93 bodů, o jeden víc než druhý Liverpool, kterému v posledním kole nestačilo ani domácí vítězství 3:1 nad Wolverhamptonem.

Fotbalisté Manchesteru City se radují ze zisku titulu v Premier League
zdroj: ČTK/AP/Dave Thompson

West Ham v sestavě s Tomášem Součkem a Vladimírem Coufalem nevyužil porážku šestého Manchesteru United 1:2 na hřišti Crystal Palace a po prohře 1:3 v Brightonu skončil sedmý. V příští sezoně ho čeká Evropská konferenční liga. Tottenham deklasoval 5:0 Norwich a obsadil poslední volné postupové místo do Ligy mistrů. K jistým sestupujícím Norwichi a Watfordu se přidalo Burnley, které bez zraněného Matěje Vydry doma podlehlo 1:2 Newcastlu.

Aston Villa vedla na hřišti Manchesteru City po Cashově hlavičce z 37. minuty, v 69. minutě navíc zvýšil střelou na přední tyč bývalý hráč Liverpoolu Coutinho. Favorit se v ofenzivě trápil, čtvrthodinu před koncem ale nastartoval velký obrat, podobně jako před deseti lety, kdy v nastavení zařídili City výhru 3:2 nad QPR a titul Džeko s Agüerem.

Nejprve se prosadil hlavou střídající Gündogan a o dvě minuty později srovnal přesnou střelou zpoza vápna Rodri. Otočku završil v 81. minutě znovu Gündogan, jenž si naběhl na De Bruyneho přihrávku na zadní tyč a zblízka rozhodl. "Citizens" otočili utkání anglické ligy ze stavu 0:2 poprvé od duelu s Norwichem v únoru 2005.

Povstání za pět minut dvanáct

"Citizens" otočili utkání anglické ligy ze stavu 0:2 poprvé od duelu s Norwichem v únoru 2005. "Vstali jsme z mrtvých. Je to neuvěřitelný pocit," citovala agentura AP kapitána City Fernandinha, který s největší pravděpodobností klub po devíti letech opustí.

Po skončení zápasu vtrhly na trávník tisíce slavících fanoušků City. S jedním z nich se dostal do konfliktu brankář Aston Villy Robin Olsen, jenž musel opustit hřiště v doprovodu ochranky. Vedení City se následně za napadení fanouškem švédskému gólmanovi omluvilo.

Kouč Pep Guardiola získal se City v šesté sezoně čtvrtý titul, celkově má jeho tým na kontě 11 cenných trofejí. "Stali jsme se legendami. Vyhrát čtyřikrát titul z pěti pokusů se může povést jenom týmu s opravdu výjimečnými hráči. Na tohle se bude vzpomínat," řekl jednapadesátiletý Španěl, který se stal co do počtu anglických titulů nejúspěšnějším cizincem. Překonal další trenérské osobnosti Josého Mourinha a Arséna Wengera.

Liverpool musel také výsledek zachraňovat

Fotbalisté Manchesteru City navzdory nepříznivému stavu ani jednou nepřišli v průběhu posledního kola o průběžnou první příčku, protože i Liverpool se na vítězství nadřel. Až v 84. minutě zlomil nerozhodný výsledek střídající Salah, o pět minut později přidal pojistku Robertson. "Reds" třetí trofej v sezoně nepřidali, šanci ale ještě mají v Lize mistrů, finále proti Realu Madrid je na programu v sobotu.

Salah zakončil sezonu potřetí v kariéře jako král střelců Premier League, 23 branek nastřílel i Son Hung-min z Tottenhamu. Korejský útočník přispěl k debaklu Norwiche dvěma trefami, stejně jako Kulusevski. "Kohouti" udrželi čtvrté místo za Chelsea, pátý zůstal další londýnský klub Arsenal, který porazil 5:1 Everton.

Záchranu si na poslední chvíli zajistil Leeds výhrou 2:1 na hřišti Brentfordu. Po šesti letech opouští anglickou elitu Burnley, které nestačilo na rozjetý Newcastle. Dvěma trefami rozhodl nejlepší střelec týmu Wilson. "Straky" se po vydařené druhé polovině sezony posunuly z posledního až na 11. místo.

Anglická fotbalová liga - 38. kolo:

Arsenal - Everton 5:1 (27. Martinelli z pen., 31. Nketiah, 56. Soares, 59. Gabriel, 82. Ödegaard - 45.+3 Van de Beek), Brentford - Leeds 1:2 (78. Canós - 56. Raphinha z pen., 90.+4 Harrison), Brighton - West Ham United 3:1 (50. Veltman, 80. Gross, 90.+1 Welbeck - 41. Antonio), Burnley - Newcastle 1:2 (69. Cornet - 20. z pen. a 60. Wilson), Chelsea - Watford 2:1 (11. Havertz, 90.+1 Barkley - 87. Gosling), Crystal Palace - Manchester United 1:0 (37. Zaha), Leicester - Southampton 4:1 (81. a 90.+6 Pérez, 49. Maddison, 74. Vardy - 79. Ward-Prowse z pen.), Liverpool - Wolverhampton 3:1 (24. Mané, 84. Salah, 89. Robertson - 3. Neto), Manchester City - Aston Villa 3:2 (76. a 81. Gündogan, 78. Rodri - 37. Cash, 69. Coutinho), Norwich - Tottenham 0:5 (16. a 64. Kulusevski, 70. a 75. Son Hung-min, 32. Kane).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články