Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

O Zlatý míč pro nejlepšího hráče MS usiluje pět finalistů

Johannesburg - Mezi deseti kandidáty na ocenění Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu MS je pět finalistů. Španělsko zastupuje trio David Villa, Andrés Iniesta a Xavi, za Nizozemsko kandidují Wesley Sneijder a Arjen Robben. Desítku vybranou technickou komisí Mezinárodní fotbalové federace FIFA doplňují Ghaňan Asamoah Gyan, Uruguayec Diego Forlán, Argentinec Lionel Messi a Němci Mesut Özil a Bastian Schweinsteiger. O vítězi budou rozhodovat novináři, nástupce Zinédina Zidana bude znám po nedělním finále. Informace najdete také na serveru msfotbal.cz.

Zlatý míč se uděluje od roku 1982 a dosud se stalo pouze jednou, že by ho získal hráč týmu, který chyběl ve finále. V roce 1990 ho dostal Salvatore Schillaci, jehož Itálie skončila jako pořadatel třetí.

Proto i tentokrát se největší šance dávají finalistům. Především Davidu Villovi a Wesleymu Sneijderovi, kteří pomohli svým týmům k postupu do finále pěti brankami a bojují spolu o Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce MS.

Komise vybrala i kandidáty na nejlepšího mladého hráče

O cenu pro mladé hráče se ucházejí německý záložník Thomas Müller, Ghaňan André Ayew a Mexičan Giovanni Dos Santos. Největším favoritem je dvacetiletý Müller, který je zatím nejproduktivnějším hráčem šampionátu, když čtyři branky sám vstřelil a na další tři přihrál. Může se stát druhým Němcem za sebou, který by toto ocenění získal. Na minulém turnaji byl největší mladou hvězdou mistrovství zvolen Lukas Podolski.

"Müller se kromě branek také výrazně podílel na německém úspěchu," komentoval nominaci člen technické komise FIFA Christian Karembeu. "Ayewa jsme zvolili za jeho driblérské schopnosti a za to, jak zásoboval své spoluhráče přihrávkami. Technické schopnosti hrály roli i u Dos Santose," dodal mistr světa s Francií z roku 1998. O cenu se mohli ucházet hráči narození po 31. prosinci 1988, kterých se na turnaji objevilo pětatřicet.

Držitelé Zlatého míče pro nejlepšího hráče MS

MS 1982: Paolo Rossi (It.)

MS 1986: Diego Maradona (Arg.)

MS 1990: Salvatore Schillaci (It.)

MS 1994: Romario (Braz.)

MS 1998: Ronaldo (Braz.)

MS 2002: Oliver Kahn (Něm.)

MS 2006: Zinédine Zidane (Fr.)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články