Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Nový ročník ligy začne dříve, novinkou je \"český superpohár\"

Praha - Příští ročník první fotbalové ligy začne už 17. července, o dva týdny dříve než v minulých sezonách. Na podzim se odehraje šestnáct kol, to závěrečné se uskuteční 14. listopadu. Kluby si takové schéma odsouhlasily na dnešním zasedání ligového shromáždění v Praze. Úplnou novinkou před startem první ligy bude utkání o český superpohár. V něm se 10. července poměří vítěz ligy s týmem, který triumfuje v Ondrášovka Cupu. O místě zápasu ještě není rozhodnuto.

Fotbalová liga v minulých letech startovala pokaždé později, čtyřikrát za posledních šest let až během srpna, jen v této sezoně se začínalo 25. července a v roce 2006 pak 29. července. V sezonách 2004/05 a 2005/06 nejvyšší soutěž zahajovala až 7. srpna. Nyní fanoušci vyrazí na stadiony dříve. "Důvody jsou dva. Za prvé jde o to, aby se rozehrály týmy, které v létě čekají starty v evropských pohárech. A také jde o to, aby se na ligu chodilo v dobrém počasí. V pozdním podzimu přece jen už počasí fotbalu tolik nepřeje," řekl ředitel první ligy Ivo Lubas.

Změny čeká i Ondrášovka Cup

Od nové sezony zažije několik novinek i systém domácí pohárové soutěže Ondrášovka Cupu. Od jeho druhého kola bude zrušeno regionální hledisko, podle nějž se odvíjelo losování. Důvodem je, aby na sebe nenaráželi stále stejní soupeři v dané oblasti. Od nového ročníku tak třeba Ostrava může v úvodu soutěže cestovat přes celou republiku na západ Čech a naopak. Regionální hledisko by se tak nově vztahovalo pouze na předkolo a první kolo, v němž ještě kluby z první ligy nestartují. Ty souhlasí i s tím, že zápasy absolvují na hřištích soupeřů z nižších pater fotbalových soutěží.

Osmifinále se bude hrát dál dvoukolově a týmy budou před losem nasazeny ve dvou výkonnostních koších. Losovat se budou i čtvrtfinálové dvojice, ale už bez nasazení, a los může svést dohromady jakékoliv soupeře. Předejít se tak má situaci z loňského prosince, kdy los čtvrtfinále poháru svedl proti sobě pražské rivaly Slavii a Spartu, ale oba týmy proti tomu dlouho protestovaly.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články