Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nový kouč reprezentace Jarolím nominoval nováčky Sýkoru a Pokorného

Praha - Nový trenér české fotbalové reprezentace Karel Jarolím povolal na přípravný zápas s Arménií 31. srpna a následný úvodní duel kvalifikace mistrovství světa se Severním Irskem 4. září dva nováčky, liberecké duo Jana Sýkoru a Lukáše Pokorného. V premiérové nominaci šedesátiletého kouče jsou také někteří navrátilci, brankář Jaroslav Drobný, útočník Václav Kadlec či stoper Tomáš Kalas. Jarolím také oznámil svůj realizační tým. Jeho asistenty budou Boris Kočí a současný kouč Bohemians Praha 1905 Miroslav Koubek.

Trenér Karel Jarolím
zdroj: YouTube

Třiadvacetiletý liberecký kapitán Pokorný i jeho o rok mladší spoluhráč ze Slovanu si nominaci vysloužili dlouhodobě výbornými výkony v lize. "Sledujeme je delší dobu a odvádějí kvalitní výkony, že si nominaci zaslouží. Je to výzva i pro další hráče, kteří mají dveře otevřené. Snad na sebe upozorní a o dres si řeknou," uvedl na své první tiskové konferenci v roli reprezentačního trenéra Jarolím.

"Očekával jsem, že bude více hráčů ze Sparty a Plzně, bohužel se obě mužstva nepotkala s nejlepší formou. O to to bylo složitější. Snažili jsme se to nakombinovat, aby tam byla zkušenost, charakter, aby hráči byli schopni zvládnout tlak a byli odolní," dodal Jarolím.

Je nám líto, video expirovalo.
Jarolím: Myslím, že mám na reprezentaci věk

Při své úvodní nominaci se už musel obejít bez brankáře Petra Čecha, Jaroslava Plašila, Romana Hubníka, Davida Lafaty a Davida Limberského, kteří ukončili reprezentační kariéru. Kvůli zranění nemohl být povolán klíčový stoper Tomáš Sivok.

Překvapením v nominaci je šestatřicetiletý gólman Drobný, který přestoupil před sezonou do Brém. V národním týmu naposledy chytal před třemi lety. "Jardu znám i osobně, jsem přesvědčený, že prostor dostane. Když jsme řešili gólmany, chtěli jsme tam mít střední generaci, což je Vaclík, Koubek je mladší a Drobný zase zkušenější," uvedl Jarolím.

Svou další budoucnost stále zvažuje kapitán Tomáš Rosický. "Mám v plánu se s ním sejít. Momentálně trénuje individuálně. Když bude zdravotně v pořádku a bude mít zájem reprezentovat, pořád je to rozdílový hráč," podotkl Jarolím.

Jarolím u národního celku nahradil kouče Pavla Vrbu, který po neúspěchu na červnovém evropském šampionátu ve Francii a vyřazení už po skupině odešel do ruské Machačkaly. Jarolím ještě s Mladou Boleslaví dokončil kvalifikaci Evropské ligy a poté se přesunul k reprezentaci.

Karel Jarolím
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"S novým trenérem přicházejí i noví asistenti. Prvním bude asistent na plný úvazek Boris Kočí. Druhým pak Miroslav Koubek, který to bude dělat při své funkci trenéra Bohemians," řekl manažer reprezentace Jaromír Šeterle.

Jednapadesátiletý Kočí je bývalý ligový fotbalista. Se Spartou získal v roce 1987 československý titul. Prošel také Brnem, Bohemians, Libercem a Příbramí. Kariéru ukončil v roce 2005 a od té doby působil jako asistent v Plzni, Žižkově, Ostravě a Mladé Boleslavi. Jako hlavní trenér vedl Sokolov, Vlašim a rezervu Sparty.

V Baníku i Mladé Boleslavi dělal Kočí asistenta čtyřiašedesátiletému Koubkovi, s nímž nyní na spolupráci naváže. Zkušený trenér, který v hráčské kariéře působil jako brankář Sparty, vedl v lize Kladno, Ostravu, Mladou Boleslav, Slavii a Plzeň, se kterou získal v roce 2015 mistrovský titul. Zkušenosti má i z Německa a Číny. V roce 2013 působil i u reprezentace do 19 let.

Nominace české fotbalové reprezentace na přípravné utkání s Arménií (31. srpna) a kvalifikační duel se Severním Irskem (4. září)

Brankáři: Tomáš Vaclík, Tomáš Koubek, Jaroslav Drobný 

Obránci: Theodor Gebre Selassie, Pavel Kadeřábek, Michal Kadlec, Lukáš Pokorný, Marek Suchý, Daniel Pudil, Tomáš Kalas, Jan Sýkora, Filip Novák

Záložníci: Bořek Dočkal, Vladimír Darida, Jakub Rada, David Pavelka, Martin Frýdek, Ladislav Krejčí, Josef Šural, Jan Kopic, Jiří Skalák

Útočníci: Tomáš Necid, Václav Kadlec, Milan Škoda, Matěj Vydra

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články