Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nový fotbalový šéf se bude volit pouze dvoukolově

Praha - O novém předsedovi Fotbalové asociace České republiky (FAČR) se na páteční valné hromadě musí rozhodnout nejpozději v druhém kole hlasování. Pokud se delegáti na novém šéfovi po odstupujícím Ivanu Haškovi nedomluví, bude český fotbal dál bez předsedy. Výkonný výbor v tomto směru upravil jednací řád valné hromady, proti kterému se minulý týden postavila moravská komora.

Fotbal
zdroj: Isifa

Podle původního návrhu jednacího a volebního řádu valné hromady, kteří na jeho úvod musejí schválit delegáti, se měl nový první muž českého fotbalu zvolit i v tom případě, kdyby první ani druhé kolo rozhodnutí nepřineslo. Jenže moravští zástupci se v závěru minulého týdne sešli a návrh razantně zavrhli.

"Jde o genocidu moravské komory a naprosté ohýbání stanov fotbalové asociace. Pokud bychom dopustili schválení těchto řádů, Morava by byla vyřazena z možnosti volit předsedu. Moravští delegáti mají plné právo na valné hromadě hlasovat o tom, koho z nich by si přáli za předsedu FAČR," prohlásil po prostějovské schůzce první místopředseda asociace Dalibor Kučera.

Je nám líto, video expirovalo.
Kandidáti se dohodli na způsobu volby

Páteční jednání by tak ani pořádně nezačalo, protože by nebyl schválen jeho program. I proto mimořádně zasedl výkonný výbor a případné třetí kolo volby de facto zrušil. "Zájmem výkonného výboru a delegátů valné hromady je, aby volby proběhly. Po diskusi proto došlo ke kompromisu pro ustanovení volebního řádu, do kterého bude navržen odstavec, který definuje, že se volba ve třetím kole konat nebude," uvádí se v prohlášení, které po zasedání nejvyšších fotbalových činovníků rozeslalo tiskové oddělení.



V praxi to údajně bude zajištěno tak, že kandidáti na předsedu veřejně deklarují ještě před volbami, že se třetího kola nezúčastní a svoji kandidaturu před tímto kolem stáhnou. Kandidáti na předsedu FAČR jsou tři: současný druhý místopředseda Jindřich Rajchl, majitel Jablonce Miroslav Pelta a divizní rozhodčí Martin Šifalda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články