Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Novinka ve střídání a pískání hry rukou? IFAB zvažuje úpravy pravidel

Fotbal by v brzké době mohl zavést několik novinek. Mezinárodní pravidlová komise IFAB uvažuje o změně regulí pro střídání při zápasech. Podle návrhu, o jehož zavedení se bude spolu s dalšími možnými novinkami hlasovat 2. března, by hráči museli opustit hřiště u nejbližší postranní nebo brankové čáry místo u laviček. Řešit se bude i hra rukou.

Fotbal
zdroj: ČTK autor: Jakub Syrůček

Po čtvrtečním zasedání komise v Glasgow by se výrazného upřesnění měla dočkat pravidla týkající se hry rukou. "Nejvíc probíraných úprav se týkalo neúmyslného hraní rukou, u kterého dojde k nefér poškození, nebo výhodě. Znění pravidel musí být výrazně upřesněno pro každý typ hraní rukou," prohlásilo IFAB.

Od změny střídání si komise slibuje výrazné omezení zdržování, protože často dochází k situacím, kdy hráč před opuštěním trávníku přejde přes velkou část hřiště. IFAB ke změně sáhla poté, co statistiky z minulé sezony anglické ligy ukázaly, že míč byl ve hře v průměru pouhých 55 minut.

Mezi dalšími navrhovanými změnami je zavedení žlutých karet pro trenéry a členy realizačního týmu. Mělo by dojít k zákazu útočících hráčů narušovat zeď při přímém kopu. Zmírnit by se mělo i všeobecně přehlížené pravidlo o nutnosti brankáře mít při penaltě obě nohy na čáře s tím, že už by stačilo mít na čáře jen jednu nohu.

IFAB také rozhodla o tom, že se nebude měnit formát penaltového rozstřelu. Soupeři se tak budou nadále střídat, zatímco podle navrhovaného systému kopal penaltu tým A, poté dvakrát střílel tým B a teprve pak přišla řada na druhého hráče z celku A. Nový formát byl loni testován mimo jiné i na mistrovství Evropy fotbalistek do 17 let v Příbrami.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články