Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Nová valná hromada by neměla stát více než 200 tisíc

Praha - Výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky definitivně potvrdil, že valná hromada s volbou nového předsedy se uskuteční 17. listopadu v Nymburce. Neměla by vyjít na více než 200 tisíc korun. Výkonný výbor zatím jedná o vyřešení sporných bodů pro volební řád valné hromady. Dosud však nenašel shodu v otázce určování, který kandidát na předsedu patří jaké komoře.

Valná hromada FAČR
zdroj: ČT24

Valná hromada se obvykle koná v Národním domě na pražském Smíchově, ovšem kvůli šetření se hledala jiná varianta. "Hledali jsme finančně nejvýhodnější možnost. Zvažovali jsme i to, že by se konala na Moravě, nakonec jsme zvolili Nymburk. Finančně by to nemělo být nákladnější než 200 tisíc korun," uvedl první místopředseda FAČR Dalibor Kučera. Minulá valná hromada, která skončila krachem, stála 750 tisíc korun.

V současnosti spolu jednají zástupci české a moravské komory, aby se problematické body vyřešily před valnou hromadou a mohlo dojít k volbě. Neměla by se tak opakovat patová situace ze zářijové valné hromady, kde se nástupci Ivana Haška nakonec ani nevolil. "V zásadě řešíme tři základní věci. První otázka je zastupování na valné hromadě na základě plné moci, což jsme snad už vyřešili. Druhou otázkou je, jakým způsobem se určí, jaký kandidát je z jaké komory. A to souvisí s třetím bodem, kterým je volba ve třetím kole," řekl třetí místopředseda FAČR Dušan Svoboda.

Otázku kandidátů obou komor se prý v pondělí již povedlo vyřešit, přijatý návrh však na výkonném výboru zpochybnila česká komora, podle níž je značně účelový. "Mysleli jsme, že už jsme to vyřešili, ale došlo ke zpochybnění. Proto se bude v úterý jednat znovu," uvedl Svoboda. "Jsem ale optimista, že to v brzké době vyřešíme," doplnil Kučera.

Právě dohoda v otázce přidělení kandidáta ke komorám je pro zdar valné hromady podle Svobody klíčová. "V kostce jde o to, zda česká, či moravská komora může navrhnout kandidáta ne ze svého středu. Jeden názor je, že jestli má být někdo kandidátem české komory, měl by měl být nějak spjatý s Čechy. Druhý názor říká, že si komora může vybrat kandidáta z Čech, ze Slovenska, Ukrajiny, je to jedno. Důležitá je vůle komory. To je otázka, ve které zatím nepanuje shoda. Až ji nalezneme, ostatní věci už budou jen formalitou," řekl Svoboda.

Při vyřešení sporného bodu o zastupitelnosti na valné hromadě na základě plné moci došel výkonný výbor k návrhu, že klub může poslat na valnou hromadu jen své statutární zástupce. "Ale stále to není ideální, protože za Teplice tak například nemůže hlasovat ředitel František Hrdlička. Pro příští valné hromady budeme muset najít jiné řešení," uvedl druhý místopředseda Jindřich Rajchl.

Vedení FAČR ve čtvrtek jednalo s FIFA v Curychu o připomínkách mezinárodní federace k českým stanovám a k průběhu valné hromady. "Řešili jsme tam pohled na stanovy, jaké máme udělat změny, aby splňovaly podmínky FIFA. Bylo to celodenní jednání. Diskutoval se i problematický postup volby ve třetím kole," řekl Rajchl. "Bavili jsme se i o systému dvou komor. FIFA nám například předváděla model, jaký zvolila v Bosně, kde byl problém se třemi předsedy. Padly nějaké návrhy, ale to je spíše téma pro novelizaci stanov na červen," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
FAČR potvrdila nový termín valné hromady
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články