Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Nominace do nároďáku? Práce na několik měsíců, ale nehádáme se, říká Šeterle

Praha – Fotbalová reprezentace má před sebou pokračování kvalifikace o mistrovství světa 2018. Ještě než se Češi 26. března představí v San Marinu, odehrají o čtyři dny dříve přípravné utkání s Litvou. Ve dvacetičlenné nominaci trenéra Karla Jarolíma se objevil jediný nováček Jakub Jankto. A realizační tým si od něj hodně slibuje. "Je to velký příslib českého fotbalu," prohlásil manažer reprezentace Jaromír Šeterle. Přiznal, že zrod nominace často nebývá jednoduchý. "Musíme vycházet hned z několika premis, ale nikdy to nejiskří."

Bořek Dočkal v utkání s Kazachstánem
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Výčet jmen vychází průběžně na světlo mezi jednotlivými reprezentačními srazy. "Vytváří se celé tři, čtyři měsíce a má několik předpokladů. Prvním je kvalita hráče, druhým aktuální forma, třetím je zdravotní stav a potom post hráče, na který ho potřebujeme," vyjmenoval Šeterle, který má na starosti i reprezentační jednadvacítku.

Jarolím a jeho tým si dělá obrázek jak ze sledování na stadionech, tak sledováním televizních přenosů a záznamů. "A pak máme pravidelné porady, kde si vše vyhodnocujeme výjezdy na zápasy. Dnes se ligy hrají od pátku do pondělí a od úterý do čtvrtka jsou zase evropské poháry. Stanovujeme si, kdo bude na jakém utkání, a podle toho pak probíhá závěrečné hodnocení," řekl Šeterle.

Je nám líto, video expirovalo.
Šeterle: Kvalifikaci MS 2018 vypustit nelze

To podle něj probíhá relativně v klidu. "Sice dojdeme k nějakému názorovému střetu, ale bavíme se o tom každý týden, takže finále je východiskem z těch několikaměsíčních diskuzí," vysvětlil. Zásadní pro realizační tým je, jak moc fotbalisty zná. "Podle toho si pak řídíme, co vše chceme odsledovat. Jestliže jen kontrolujeme aktuální formu, postačí nám televize. Pokud chceme vidět i jeho celkový způsob hry, nebo s ním chceme po zápase mluvit, je nutné ho vidět napřímo," uvedl někdejší generální ředitel Mladé Boleslavi a Slavie.

Národní tým čeká těžký kvalifikační rok. V úvodních čtyřech zápasech boje o mistrovství světa 2018 získali Češi pouze 7 bodů. Už třikrát přitom hráli doma, jedinou výhru ale Jarolímovi svěřenci urvali v listopadovém klání s Norskem. Pokud chtějí pomýšlet na ruský šampionát, musí letos vyhrávat i venku.

POSLECHNĚTE SI nový díl Fotbal fokus podcastu (nejen) o aktuální formě Slavie, která má v nominaci pět hráčů:

"Ztratili jsme body v domácích zápasech, takže je musíme někde získat. Teď nás čeká povinná výhra v San Marinu, mimořádně důležitý zápas bude v Norsku, kde si musíme zachovat naděje do dalších utkání, abychom si vytvořili předpoklad pro druhé místo," zdůraznil Šeterle.

Hlasy, že by se měly zbývající zápasy kvalifikace vypustit, odmítá. "Já už to dříve označil za nesmyslné, už jen kvůli koeficientu např. do Ligy národů, která se bude hrát ve skupinách. Každý bod je důležitý."

Národní tým se ještě předtím představí v Ústí nad Labem v přípravném utkání proti Litvě. "Město i klub o to měly velký zájem. Je předpoklad, že bude vyprodáno. Je dobře, že se reprezentace dostává i do těchto měst. V Ústí se hraje velmi kvalitně druhá liga, postavil se tam nový stadion, je to dobře," myslí si Šeterle. Fotbalisté Ústí jsou aktuálně na desátém místě Fotbalové národní ligy.

Sport
zdroj: ČT4

Do české nominace se dostala i nová tvář v podání Jakuba Jankta. Ten pravidelně nastupuje v Serii A a letos vstřelil tři góly. "Jeho cesta je pozvolná, ale také pevná. Dnes je v základu Udine, dává branky, je to hráč, který má velkou perspektivu," vysvětlil Šeterle.

Po přestupu do Číny nechybí v nominaci ani bývalý záložník Sparty Bořek Dočkal. "Ten už je v Česku, protože v Číně se tento víkend nehraje. V průběhu týdne má na programu individuální tréninky. Budeme tak mít dostatek času s ním jeho přestup probrat," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Dočkal se před srazem reprezentace připravuje v Praze

Posuzovat, zda si Dočkal herně polepší, Šeterle nechce. "Ale je třeba si uvědomit, že jihoameričtí hráči hrají v Evropě, Korejci a Japonci taky. Dnes v globálním světě to není velká zábrana. Je to lehčí, když se můžeme jít podívat na Bohemku na hráče, než když to sledujeme ze streamů a záznamů," přiznal.

V nominaci je pak vedle Jankta a Dočkala dalších jedenáct hráčů ze zahraničí, pět z pražské Slavie a jeden ze Sparty a Plzně. "Slavia má formu a dobré hráče. Je to vždycky tak. Kdyby vedla Sparta, bude tam mít víc hráčů Sparta, Plzeň totéž, je to logické. Pro nás je také důležité, aby byli hráči zdraví, což třeba teď ve Spartě nejsou," ozřejmil Šeterle.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články