Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Nizozemský svaz chce prověřit kandidaturu na MS 2018

Haag - Nizozemský fotbalový svaz nechá na žádost vlády prověřit neúspěšnou společnou kandidaturu s Belgií na uspořádání mistrovství světa 2018, kterou podle obvinění z minulého týdne provázelo úplatkářství. Zástupci svazu a člen vedení organizačního výboru kandidatury Harry Been navíc budou muset před zvláštní parlamentní komisí pro sport vysvětlit, na jaké účely byly vydány peníze ze státních dotací.

Zklamaný Nizozemec Stefan de Vrij
zdroj: REUTERS autor: Michael Kooren

O kandidatuře MS 2018 se bude diskutovat i příští rok v únoru na mimořádném parlamentním jednání o stinných stránkách sportu. "Nemůžeme dělat všelijaké poznámky na adresu FIFA a Ruska, když sami nevíme, na co jsme vydali naše peníze," řekl poslanec vládní Lidové strany pro svobodu a demokracii Rudmer Heerma.

Představitelé organizačního výboru zaplatili podle informací nizozemského listu De Volkskrant v roce 2009 minimálně 10 000 eur Guinejci Amadouovi Diallovi, který měl zprostředkovat koupi hlasů ve volbách pořadatele. Diallo tehdy úzce spolupracoval s dnes už bývalým funkcionářem FIFA Mohamedem bin Hammámem. Vlivný katarský funkcionář byl od roku 2002 až do svého doživotního zákazu působení ve fotbale v roce 2011 šéfem asijské konfederace.

Nizozemský svaz i Diallo o víkendu obvinění odmítli. Společný projekt Nizozemska s Belgií ve volbách v prosinci 2010 neuspěl, přednost dostala kandidatura Ruska.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články