Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nizozemsko nastoupí proti Uruguayi jako jasný favorit

Kapské Město – Poslední čtyři zápasy zbývají do skončení fotbalového mistrovství světa. Do semifinále se probojoval jediný mimoevropský účastník, Uruguay ovšem čeká utkání s Nizozemskem, které navzdory občasné kritice na adresu týmu jako jediný tým ani jednou nezaváhalo – zvítězilo ve všech utkáních základní skupiny, žádný z dalších jeho zápasů nedospěl do prodloužení. Pro Nizozemce i pro Uruguayce by byl postup do finále historickým okamžikem, "Oranjes" hráli o zlato naposled v roce 1978, Jihoameričané ve finále nebyli od roku 1950. Přímý přenos zápasu od 20:30 odvysílá ČT2. Informace najdete také na internetovém speciálu msfotbal.cz.

Uruguay je zřejmým outsiderem semifinálového zápasu, zejména když je oslabena o kanonýra Luise Suáreze, který kvůli zákroku rukou v osudové chvíli čtvrtfinále s Ghanou dostal pro semifinále distanc. Naproti tomu Nizozemci povzbuzení čtvrtfinálovou výhrou nad samotnou Brazílií a neporažení posledních 24 zápasů už spřádají plány na zisk historicky prvního titulu pro svoji zemi.

Nizozemci: "Jsme tu, abychom vyhráli"

"Říkal jsem to před šampionátem a zopakuji to nyní: Jsme tady kvůli tomu, abychom turnaj vyhráli. Lidé se nám za to před pár týdny smáli, ale já stále věřím, že svoji cestu můžeme dotáhnout až do konce," řekl nizozemský trenér Bert van Marwijk. Zároveň však upozornil, že by tým neměl být příliš bezstarostný, aby neskončil jako před dvěma lety na evropském šampionátu. Po skvělých výhrách nad Itálií a Francií vypadl s Ruskem.

Nizozemsko spoléhá především na záložníky Arjena Robbena a Wesleyho Sneijdera, který na turnaji vstřelil čtyři branky a věří, že získá letos už čtvrtý titul. S Interem Milán ovládl Serii A, Ligu mistrů i Italský pohár. Nic než titul mistra světa už získat nemůže. "Musíme svoji šanci využít, tohle už nepustíme. Dvě výhry a je to naše," řekl Sneijder.

"Není to nemožné," věří Uruguay

Urugayci budou při Suárezově absenci spoléhat především na dalšího kanonýra Diega Forlána. Vítěz Evropské ligy s Atlétikem Madrid dal na turnaji rovněž tři branky a věří, že se mu proti Nizozemcům povede lépe než jeho otci Pablovi, který byl u dosud jediného vzájemného souboje obou týmů na MS v roce 1974. Připsal si v něm pouze žlutou kartu.

Trenér týmu Tabárez věří, že Uruguayi může pomoci tlak, kterému budou čelit její soupeři. "Ještě tu neprohráli, mají skvělé hráče a hodně rozmanitosti ve hře. Vstoupí do zápasu jako favorit a my budeme moci hrát uvolněně. Bude to těžké, ale ne nemožné," prohlásil Tabárez.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články