Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Nizozemsko a Chorvatsko jsou ve Final Four Ligy národů. Slováci jen remizovali s Běloruskem

Fotbalisté Chorvatska a Nizozemska se stali prvními dvěma účastníky Final Four Ligy národů. Chorvaté přehráli 3:1 Rakousko a Oranjes zvládli derby s Belgií 1:0. Nový trenér slovenské fotbalové reprezentace Francesco Calzona se ani ve svém druhém utkání na lavičce nedočkal vítězství. Slováci zakončili své vystoupení ve 3. skupině C remízou 1:1 s Běloruskem. Mistři světa Francouzi pak prohráli 0:2 v Dánsku.

Virgil van Dijk skóruje proti Belgii
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Nico Vereecken

Nizozemsku vzhledem k vysoké výhře 4:1 v Belgii stačilo v domácí odvetě neprohrát o tři a více branek. Dlouho vyrovnaný zápas rozhodl v 73. minutě hlavičkou po rohu domácí kapitán Van Dijk. Nizozemci v šesti zápasech skupiny pětkrát zvítězili a jednou remizovali a podruhé prošli do Final Four. V prvním ročníku Ligy národů skončili druzí za vítězným Portugalskem.

Chorvaté po minulé výhře nad Dánskem měli postup ve svých rukách a stačilo jim zvítězit v Rakousku. Domácí výběr ještě v úvodu rychle zareagoval na vedoucí gól Modriče, ale v polovině druhé půle dvěma "slepenými" brankami po hlavičkách rozhodli Livaja a Lovren. Úřadující vicemistři světa si na rozdíl od Nizozemců zahrají Final Four Ligy národů poprvé.

Dánům už k postupu nestačilo ani překvapivé vítězství 2:0 nad Francií. Úřadujícím mistrům světa se třetí ročník Ligy národů vůbec nepovedl a ve skupině skončili až třetí o bod před posledním Rakouskem. O zbylých dvou účastnících Final Four, které je na programu v červnu příštího roku, se rozhodne v pondělí a úterý.

Slovensko ve čtvrtek doma nečekaně prohrálo s Ázerbájdžánem a pod novým italským trenérem zaváhalo i proti Bělorusku. Outsider, který měl už jistý sestup do nejnižší ligy D, otevřel skóre těsně před pauzou. Z jediné běloruské střely v utkání se prosadil Bachar. Od další blamáže zachránil Slováky v 65. minutě střídající Zreľák.

Utkání se vzhledem k ruské invazi na Ukrajinu a cestovním omezením Bělorusů hrálo v srbském městě Bačka Topola. Výsledek už nemohl nic změnit na tom, že Slováci zůstanou v Lize C. Ázerbájdžán v posledním duelu porazil 3:0 Kazachstán, který už měl jistý posun do Ligy B.

Dalším postupujícím do divize B je Turecko, které s jistotou účasti ve vyšší lize překvapivě prohrálo 1:2 na Faerských ostrovech. Listopadový soupeř českého týmu v blížícím se přípravném utkání v Olomouci si připsal jeden z nejcennějších skalpů ve své reprezentační historii.

Posun do Ligy C z nejnižší úrovně D1 si zajistilo Lotyšsko po remíze 1:1 v Andoře.

Výsledky 6. kola fotbalové Ligy národů

Skupina A1:

Dánsko - Francie 2:0 (2:0)

Branky: 34. Dolberg, 39. Skov Olsen.

Rakousko - Chorvatsko 1:3 (1:1)

Branky: 9. Baumgartner - 6. Modrič, 69. Livaja, 72. Lovren.

Skupina A4:

Wales - Polsko 0:1 (0:0)

Branka: 58. Šwiderski.

Nizozemsko - Belgie 1:0 (0:0)

Branka: 73. Van Dijk.

Skupina C1:

Faerské ostrovy - Turecko 2:1 (0:0)

Branky: 51. Davidsen, 59. Edmundsson - 89. Gürler.

Lucembursko - Litva 1:0 (0:0)

Branka: 89. Rodrigues.

Skupina C3:

Ázerbájdžán - Kazachstán 3:0 (0:0)

Branky: 66. vlastní Maročkin, 74. Ozobič, 90.+1 Nurijev. ČK: 35. Alip (Kaz.).

Slovensko - Bělorusko 1:1 (0:1)

Branky: 65. Zreľák - 45. Bachar.

Skupina D1:

Andorra - Lotyšsko 1:1 (0:0)

Branky: 88. Rosas - 50. Gutkovskis.

Moldavsko - Lichtenštejnsko 2:0 (0:0).

Branky: 90.+2 a 90.+4 Stina.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články