Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Nizozemská média kritizují Hiddinka: "Byl to večer plný chaosu a zoufalství"

Praha – Nizozemská média svůj národní tým po porážce s Českem 1:2 rozhodně nešetřila. Největší vlna kritiky zalila nového trenéra nizozemské reprezentace Guuse Hiddinka, který podle tisku zatím po nástupu do funkce po Louisi Van Gaalovi působí nejistě, což potvrdil i překvapivou změnou systému před utkáním a i v jeho průběhu. 

Guus Hiddink
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Zdá se, že ho dohnal strach z odkazu jeho předchůdce Van Gaala," zamýšlí se deník Telegraaf, proč Hiddink přes své původní přesvědčení sáhl k rozestavení 5-3-2, které na MS praktikoval právě jeho předchůdce. Po vedení českého týmu si to však rozmyslel a přešel zpět k systému 4-3-3.

"Byl to večer plný chaosu a zoufalství," napsal kriticky deník AD Sportwereld. "Fiasko v České republice," přidal Telegraaf v titulku. A servítky si nebral ani deník Volkskrant. "Byla to fraška. Jeden z nejtrapnějších výkonů Oranjes," uvedl. Hiddink podle médií v 67 letech už na trenérskou funkci nemá. "Uznávaný trenér odhalil sám sebe a svou vrtkavou strategii. Národní tým spadl do jeho třesoucích se rukou," napsal Telegraaf.

Sami hráči se ale proti kritice médií, jež směřovala na trenéra Hiddinka, ostře ohradili. "Není to o systému, kterým hrajeme, ale o tom, že máme nějaký taktický plán a ten nedodržíme. Čím to je, to netuším," prohlásil Robin van Persie. "Mě systém nezajímá. Hlavní je se podívat do zrcadla a říci si, zda tomu dáváme všechno. I já hrál špatně. Na mistrovství světa byla veselá nálada, ale teď k sobě musíme být upřímní a začít zase tvrdě pracovat, aby to příště bylo lepší," dodal další ze zkušených Wesley Sneijder. 

Reminiscence na první Hiddinovo angažmá

Nizozemská média připomínají, že reprezentace naposledy zahájila kvalifikační boje prohrou v roce 1992, kdy pod Dickem Advoccatem nestačila na Norsko (1:2). Nizozemci navíc prohráli i přípravu s Itálií a dvě utkání po sobě nezvládli za posledních 20 let jen dvakrát. Před dvěma lety na nevydařeném mistrovství Evropy a v roce 1995 právě při prvním nástupu Hiddinka, kdy dokonce z prvních pěti utkání porazili jen Maltu a čtyřikrát prohráli.

"Je to opravdu kyselá porážka. Přitom už jsem počítal s tím, že to skončí 1:1, když už jsme nevyužili naše šance ve druhém poločase. Když pak prohrajete takovým způsobem, je to velmi bolestivé," poukázal Van Persie na chybu spoluhráče Daryla Janmaata, který nepovedenou přihrávkou brankáři nabídl v nastavení vítězný gól Václavu Pilařovi.

"Cítím se hloupě, byla to moje chyba, není na co se vymlouvat," kál se Janmaat. "Chtěl jsem míč hlavou sklepnout brankáři, ale dal jsem to moc daleko od něj a už s tím nemohl nic dělat. Pokazil jsem to. Češi sice nejsou snadný soupeř, ale měli jsme je porazit, nebo alespoň remizovat 1:1," dodal. 

Alespoň ten Depay

Za jediný světlý moment zápasu v Praze označila média výkon mladého útočníka z PSV Eindhoven Memphise Depaye, který jediný představoval vážné nebezpečí pro českou obranu. "Ještě nikdy na sobě neměl tolik zodpovědnosti jako v Praze, kde se snažil nahradit Arjena Robbena. Češi ho častokrát museli zastavit jen pomocí faulu a skoro se dalo zapomenout, že mu je stále teprve 20 let. Byl však na vše příliš sám," konstatoval deník AD Sportwereld. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články