Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Nizozemci znovu vyhráli a jdou na Slováky, postupují i Japonci

Kapské Město/Rustenburg - Fotbalisté Nizozemska stvrdili výhrou 2:1 nad Kamerunem své prvenství ve skupině E a v osmifinále mistrovství světa se utkají se Slovenskem. Kamerun ani v posledním utkání nebodoval a na turnaji skončil. Druhými postupujícími jsou hráči Japonska. Postup stvrdili dnešní výhrou 3:1 nad Dánskem. Japonsko tak v osmifinále změří síly s Paraguayí. Informace najdete také na serveru msfotbal.cz.

Jistý postup Nizozemce neuchlácholil. Kouč Van Maarwijk nikoho nešetřil a vyplatilo se. Jeho výběr se po opatrnějším úvodu začal v útoku prosazovat nápaditější kombinací. Kolmé pasy za obranu, které nepostrádaly moment překvapení, permanentně vyhledávaly Van Persieho. Oranjes se prosadili ze třetí velké šance. Van der Vaart strčil po několika narážečkách míč do uličky za obránce Van Persiemu, který tvrdou přízemní ranou z pravého křídla prostřelil gólmana.

Vedení však "Tulipány" uspalo. Prvním varováním měla být šance Makouna, kterého v 62. minutě po situaci zavánějící ofsajdem vychytal Stekelenburg. Brzy bylo i vyrovnáno: Van der Vaart zahrál ve zdi ve vlastním vápně rukou a Eto'o dal z penalty Nizozemcům na turnaji po 245 minutách první gól.

Sestřih zápasu Nizozemsko - Kamerun sledujte zde.

Sestřih zápasu Dánsko - Japonsko sledujte zde.

Závěr byl zajímavý hlavně premiérou uzdraveného Robbena, který přišel na poslední minuty. Stačil však rozjet rozhodující akci. Parádní bombou z 20 metrů rozezvučel tyč, ale odražený míč umístil do sítě další střídající hráč Huntelaar. Kamerunci se tak domů ze světového šampionátu vracejí s historicky nejhorší bilancí.

Osobní důsledky vyvodil hned po utkání francouzský trenér kamerunské reprezentace Paul Le Guen, který rezignoval. "Končím svou misi. Možná se mi nepovedlo tým správně sjednotit a dát dohromady. Musím teď o všem pečlivě popřemýšlet. Nikoho nebudu hodnotit ani obviňovat," řekl Le Guen. Nizozemsko si udrželo stoprocentní bilanci na turnaji, ale trenér Bert van Marwijk nebyl úplně spokojen. "S výkonem nejsem stoprocentně spokojený. Druhý poločas byl slabší, v předchozích zápasech jsme dokázali lépe kontrolovat hru. Hrát jsme začali teprve za stavu 1:1," uvedl Van Marwijk.

Japonci dali Dánům dva góly z přímých kopů

Japonsku k postupu stačila remíza, proto se očekávalo, že svěřenci trenéra Takeši Okady budou hlavně bránit a útočení přenechají Dánsku. Opak však byl pravdou. Spoluhráč Tomáše Necida z CSKA Moskva Keisuke Honda ukázal, že přímé kopy jsou jeho specialitou a křížnou střelou přes zeď překvapil Sörensena. Brankář Dánska udělal úkrok za zeď a už se nestačil vrátit k zadní tyči a po 17 minutách kapituloval.

Dánsko v tu chvíli potřebovalo dát minimálně dvě branky. Sice si vypracovalo územní převahu, ale bez větších šancí. Navíc "samurajové" dokonale využívali otevřenou obranu soupeře k nebezpečným rychlým brejkům. Po jednom z nich přišel další faul těsně před vápnem a Honda si znovu postavil míč. Sörensen si pamatoval jejich předchozí souboj, proto tentokráte zůstal stát. Jenže místo Hondy překvapivě vystřelil Endo a technickou ranou podél zdi zamířil přesně k tyči.

Po změně stran mohli Japonci udeřit z přímého kopu potřetí, když Endův dalekonosný pokus vypadl Sörensenovi z rukavic, naštěstí pro dánského brankáře však jen na tyč. Devět minut před koncem šel japonský kapitán Hasebe nešťastně do souboje s Aggerem a rozhodčí Damon nařídil přísnou penaltu. Tu sice veterán Tomasson neproměnil, ale sám si vlastní střelu dorazil a zaznamenal již 52. reprezentační gól. Víc však už Dánové nestihli a na turnaji končí. Naopak Japonci v závěru ještě zvýšili gólem Okazakiho, kterému připravil snadnou pozici výborně hrající Honda.

"Ještě nejsem spokojený. Naše cesta ještě není u konce. Už dříve jsem říkal, že není nemožné, aby tento tým vyhrál celé mistrovství, postup do osmifinále je jen dalším krokem. Teď myslíme jen na Paraguay," uvedl Japonec Keisuke Honda hráč utkání. "Jsme hrozně zklamaní. Měli jsme jasně postupové ambice, které jsme nenaplnili. K tomu by bylo třeba proměňovat šance, což jsme nedělali," uvedl trenér Morten Olsen.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články