Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nizozemci porazili Japonce 1:0 a jsou blízko postupu ze skupiny

Durban - Fotbalisté Nizozemska nezaváhali ani ve svém druhém zápase na světovém šampionátu, když porazili Japonsko 1:0 a po druhé výhře na turnaji mají blízko k postupu do osmifinále. Jedinou branku utkání vstřelil v 53. minutě záložník Wesley Sneijder. Nizozemci mohou slavit postup ze skupiny E už dnes, pokud večer Kamerun neporazí Dánsko. Informace najdete také na serveru msfotbal.cz.

První polovina utkání na stadionu v Durbanu by se dala charakterizovat slovy nuda a minimum šancí. Oba týmy totiž vstoupily do zápasu velmi opatrně. Jak Nizozemsko, tak Japonsko mělo za sebou vítězné úvodní zápasy a týmy tak věděly, že je případný úspěch výrazně přiblíží účasti ve vyřazovací části. Nizozemsko sice častěji drželo míč na kopačkách, ale Japonci pozorně bránili. První střelu na brankáře vyslal Japonec Macui až ve 38. minutě. Před ním netrefili branku ze standardních situací jeho spoluhráč Honda ani nizozemský záložník Sneijder. Kuijtovy efektní nůžky z úvodu utkání zase zablokovala japonská obrana.

Reoprtáž ze zápasu Nizozemsko - Japonsko sledujte zde.

Druhý poločas přinesl pohlednější fotbal a nizozemský gól

Do druhého poločasu nastoupili "Oranjes" aktivněji a brzy se dostali do vedení. V 53. minutě přistrčil do té doby příliš nevýrazný útočník Van Persie míč na volného Sneijdera a jeho tvrdou ránu z voleje japonský brankář Kawašima ztečoval do vlastní branky. Pro středopolaře Interu Milán to byl patnáctý gól v 63. reprezentačním utkání. V dalším průběhu se nizozemští fotbalisté stáhli a těsný náskok hlídali ze zabezpečené obrany, kterou Japonci nedokázali překonat.

Výhru mohl pět minut před koncem pojistit střídající Afellay, ale jeho únik zlikvidoval vyběhnuvší brankář Kawašima. Ofenzivní záložník Eindhovenu měl v závěru další slibnou příležitost, ale opět ztroskotal na pozorném japonském gólmanovi. V úplném závěru mohli vyrovnat ze své největší šance v zápase Japonci, ale střídající útočník Okazaki z dobré pozice přestřelil Stekelenburgovu branku.

Nizozemci zatím nepotvrdili pověst ofenzivně laděného týmu a k dosavadním šesti bodům se bez své největší zraněné hvězdy Robbena spíše dotrápili. V prvním utkání dali rovněž jeden gól, k vítězství 2:0 jim pomohl vlastní brankou Dán Agger.

Hlavní zprávy