Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Liga národů UEFA 2024/2025

Nigérie bude bojkotovat kvalifikaci v Libyi. "Hanebné chování," soptil kapitán Ekong

Chvíle, na něž budou chtít asi velmi rychle zapomenout, mají za sebou fotbalisté Nigérie, kteří měli v úterý nastoupit v kvalifikaci mistrovství Afriky v Libyi a mohli stvrdit postup na finálový turnaj. Jejich let byl totiž před přistáním odkloněn na mezinárodní letiště Al Abrak vzdálené 250 kilometrů od původního cíle a podle kapitána týmu Williama Troost-Ekonga se o hráče během šestnáctihodinového čekání na jinou dopravu nikdo nepostaral. I proto se rozhodli, že utkání hrát nebudou. 

Fotbalisté Nigérie
zdroj: REUTERS autor: Luc Gnago

"Už jsem toho při venkovních duelech v Africe zažil spoustu, ale tohle je hanebné chování," uvedl Troost-Ekong na sociální síti X. "Jako kapitán říkám, že jsme se rozhodli, že tenhle zápas nebudeme hrát. Ať si nechají body," dodal s tím, že mužstvo odmítlo jet auty, protože ani s ostrahou to v zemi není bezpečné.

"Nikdy bychom se k hostujícímu týmu takto nezachovali. Chyby se stávají, zpoždění se stávají. Ale nikdy ne účelově. Naše letadlo patrně už nyní doplňuje palivo a měli bychom brzy odletět do Nigérie. Děkujeme všem za podporu," napsal později.

Africký fotbalista roku 1997 Victor Ikpeba, který byl rovněž členem výpravy, vyzval kontinentální federaci k potrestání Libyjců. "Pokud CAF zná svou práci, Libye by měla být vyloučena z mezinárodního fotbalu," řekl agentuře AFP. "Toto je vysoce riziková země a člověk se opravdu diví, kdo dovolil, aby Libye mohla hrát domácí zápasy," dodal.

Sabotáž odmítáme, zní z Libye

Libyjský svaz odmítl, že by komplikace soupeři způsobil úmyslně a vyzval nigerijský tým k většímu pochopení. "Rozhodně odmítáme jakákoli tvrzení o nečestné hře nebo sabotáži. Doufáme, že toto nedorozumění bude možné vyřešit s porozuměním a dobrou vůlí," uvedl svaz v prohlášení. Odklon letu podle něj mohl být způsoben rutinními protokoly letového provozu, bezpečnostními kontrolami nebo jinými logistickými problémy.

Zdroj
ČTK, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články