Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Neymar je nejcennějším fotbalistou Evropy, následuje Messi

Londýn - Nejcennějším fotbalistou v Evropě je Brazilec Neymar. Útočník Barcelony má hodnotu 246,8 milionu eur (zhruba 6,7 miliardy korun), čímž výrazně trumfne svého spoluhráče Lionela Messiho (170,5 milionu eur).

Žebříček nejcennějších fotbalistů sestavují pravidelně vědci z Mezinárodního centra pro sportovní studie (CIES). Při stanovení hodnoty fotbalistů využívají algoritmus, který zohledňuje hráčovy výkony (góly, odehrané minuty), jeho charakteristiku (věk, kontrakt) a počítá i s údaji o klubech.

Tým z CIES utvořil žebříček stovky nejcennějších fotbalistů z pěti nejlepších evropských lig. Největší zastoupení v něm má se 42 hráči anglická Premier League, jejímž nejhodnotnějším hráčem je Paul Pogba z Manchesteru United. Francouzský záložník je s hodnotou 155,3 milionu eur na celkovém třetím místě za jihoamerickým duem z Barcelony.

Až sedmé místo patří v žebříčku úřadujícímu držiteli Zlatého míče a vítězovi ankety FIFA o nejlepšího hráče světa Cristianu Ronaldovi z Realu Madrid. Nejhodnotnějším brankářem je podle CIES Slovinec Jan Oblak z Atlética Madrid (59,8 milionu eur/celkově 43.) a obráncem španělský spoluhráč Petra Čecha z Arsenalu Héctor Bellerín (70,3 milionu eur/celkově 28.).

Je nám líto, video expirovalo.
Neymar vede žebříček nejcennějších fotbalistů
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články