Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nevýhoda českých rozhodčích? Podlehnou tlakům, míní Hrdlička

Praha – Rozhodčí Wolfgang Stark, který odřídil víkendové utkání mezi Spartou a Plzní, sklidil za svůj výkon slova uznání. Proč zápas nepískal český sudí, bylo podle člena výkonného výboru Fotbalové asociace Františka Hrdličky nasnadě. "Určitě je u nás spousta kvalitních rozhodčích, ale mají jednu nevýhodu - podlehnou různým tlakům," řekl ředitel FK Teplice, podle něhož by problém mohla v budoucnu vyřešit samostatnost ligy.

Rozhodčí
zdroj: isifa/LN autor: Hynek Glos

Očekávaný zápas prvního týmu tabulky s druhým byl podle Hrdličky vynikající, velký podíl na tom měla divácká atmosféra. "Fotbal je pak hned o něčem jiném," řekl funkcionář v pořadu Na slovíčko. Dalším pozitivním aspektem byl podle něj výkon Němce Starka. "Bylo vidět, že je to sudí, který je nad věcí, má obrovskou autoritu a nebyl tam sebemenší problém. Nebyly protesty hráčů, každý to respektoval."

Zahraničního arbitra komise rozhodčích vybrala hlavně proto, aby předešla možným spekulacím. Podzimní zápas mezi Plzní a Spartou totiž ve prospěch domácích rozhodla kontroverzní penalta, kterou Radek Matějek nařídil po střetu plzeňského beka Davida Limberského se sparťanem Josefem Hušbauerem. Komise rozhodčích vzápětí Matějkovi zastavila za chybně nařízenou penaltu činnost na pět utkání. Zápas také odstartoval aféru známou jako Křetínského taška.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko...

Podle Hrdličky sice v tuzemsku pískají zkušení rozhodčí, podléhají však "různým tlakům". "Fotbal je profesionální, takže se hraje o peníze, což je na prvním místě. Tlaky přicházejí ze všech stran. Každý chce vyhrát a každý vytváří tlak různorodě. Přes média, při příchodu rozhodčího na hřiště, ze všech stran. Někdo si ho nevšimne, někdo se o něj stará hned od samého začátku, věcí je spousta, které mohou navodit atmosféru, jaká se může v určitém momentě v zápase promítnout," vysvětlil.

Další člen výkonného výboru FAČR Josef Tancoš si sice nemyslí, že by na rozhodčí byl vyvíjen tak velký tlak, připouští ale, že za každou chybu jsou kritizováni. "Pokud se na člověka snese kritika, tak chybuje, protože má strach udělat něco pořádně. A to je špatně." Hrdlička jako šéf ligového týmu tlačí na hráče a realizační tým. "Hlavní chybu vidím v přístupu hráčů a realizačních týmů všech klubů," uvedl.

Hrdlička vidí jako jedno z řešení samostatnou ligu. "Jiný argument nemám. Pokud to mají v celé Evropě a my jsme poslední, někde je chyba. Je potřeba podívat se do Německa, Rakouska, Španělska. Bereme si je všechny za vzor a nemáme to," řekl. I Tancoš je přesvědčen, že fotbal potřebuje změnu. "Možná, že přijde. Občanské sdružení by nemělo řídit akciové společnosti. Bohužel je to takhle nastavené. Teď jen najít správný směr toho, kam se má fotbal ubírat," dodal.

Šéf ligového shromáždění Dušan Svoboda mluvil o samostatnosti ligy, kterou by řídily samy kluby, právě už po podzimním utkání Plzně se Spartou. "Soukromý sektor si vždycky ohlídá takové nepravosti efektivněji než občanské sdružení, jakým je fotbalová asociace," řekl Svoboda, jinak také člen představenstva Sparty.

Zdroj
ČT sport, aktualne.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články