Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Davis Cup 2024

Neuer ukončil reprezentační kariéru. Přidal se ke Gündoganovi a Němci obmění tým

Další persona a zkušený hráč opouští německou reprezentaci. Gólman Manuel Neuer ukončil kariéru v reprezentaci, a návazal tak na nedávné rozhodnutí Ilkaye Gündogana. Osmatřicetiletý rodák z Gelsenkirchenu byl brankářskou jedničkou v národním týmu patnáct let. Kontrakt v Bayernu Mnichov má ještě na jednu sezonu.

Manuel Neuer
zdroj: REUTERS autor: Lisi Niesner

Neuer své rozhodnutí sdělil reprezentačnímu trenérovi Julianu Nagelsmannovi ve středu ráno. "Cítím se fyzicky velmi dobře a samozřejmě by mě lákalo i mistrovství světa 2026. Na druhou stranu jsem ale přesvědčen o tom, že nastal ten správný čas, abych udělal tenhle krok a mohl se v budoucnu plně koncentrovat na Bayern Mnichov," uvedl Neuer, jenž odchytal za národní mužstvo 124 zápasů.

Naposledy Neuer oblékl reprezentační dres ve čtvrtfinále domácího mistrovství Evropy, v němž Němci podlehli pozdějším šampionům Španělům. Jeden z nejlepších světových gólmanů své generace také v 61 utkáních vedl Německo jako kapitán. Při jeho dlouhodobé absenci kvůli zranění kolena ho loni v této roli vystřídal záložník Gündogan.

V reprezentaci Neuer debutoval v roce 2009 a o rok později už byl jedničkou na mistrovství světa v JAR a slavil bronzovou medaili. V roce 2014 byl pak oporou týmu, který pro Německo vybojoval čtvrtý titul v historii. V Brazílii byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje nejen díky svým výkonům v pokutovém území, ale i mimo něj. Coby brankář s vynikající kopací technikou byl totiž jedním z hlavních představitelů moderního gólmanského stylu s častým vybíháním proti útokům soupeře, díky němuž často zaskakoval za stopery.

Parťák Gündogan také oznámil konec

Konec ohlásil v pondělí také kapitán Němců Ilkay Gündogan, když uzavřel ve 33 letech reprezentační kariéru. Za třináct let odehrál záložník Barcelony za národní tým 82 zápasů a v roce 2012 s ním získal bronz na mistrovství Evropy. 

"Po několika týdnech přemýšlení jsem dospěl k rozhodnutí, že nastal čas ukončit reprezentační kariéru. Za 82 zápasy za svou rodnou zemi se ohlížím s velkou hrdostí. Takové číslo jsem si vůbec nedokázal představit, když jsem v roce 2011 debutoval," napsal Gündogan na instagramu. "Vrcholem pro mě bylo, že jsem mohl vést tým jako kapitán na domácím mistrovství Evropy. To byla obrovská čest," uvedl rodák z Gelsenkirchenu s tureckými kořeny.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články